Hurtigruten

Med de klassiska Hurtigrutenresorna längs Norges kust får du utforska kanske världens vackraste kustlinje, och upptäcka platser dit inga andra fartyg seglar. Upplevelserna är verkligt spektakulära, året runt.

Norges vackra, långsträckta kust erbjuder fantastiska natur- och djurupplevelser oavsett när du reser. Årstidernas skiftningar gör resorna spektakulära årets alla månader. 

Rederiet Hurtigruten etablerades redan 1893 och dess klassiska kryssningar går längs den norska kusten, mellan Bergen i söder till Kirkenes i norr. För många är en resa med Hurtigruten ett “måste” att pricka av från sin bucket list, och det är inte så konstigt. Denna “Världens vackraste sjöresa” bjuder ett fantastiskt djur- och naturliv. Midnattssol, charmiga hamnar, havsörnar...

Hurtigruten har avgångar under årets alla dagar och med dess totalt 34 hamnar är valmöjligheterna enorma. De klassiska Hurtigrutenresorna består av fyra rutter där Bergen och Kirkenes är start- och sluthamnar, men du kan också bestämma själv i vilken hamn du vill stiga på och du kan välja mellan kryssningar på 2 - 12 dagar.  

Hurtigruten erbjuder lärorika och naturupplevelsefyllda kryssningar där det som sker utanför fartyget är i fokus. Vid varje stopp finns en ny, spännande plats att utforska. Kryssningarna passar utmärkt för den nyfikna familjen och för de som vill uppleva naturen och djurlivet på nära håll. Utbudet ombord varierar något men restaurang, café och utsiktslounge är givna faciliteter.  

Hurtigrutens MS Nordlys. Foto: Sabrina Liebe/Hurtigruten

DEN KLASSISKA RUNDRESAN

Detta är den ultimata Hurtigrutenresan som av Lonely Planet benämnts som “Världens vackraste sjöresa”. Under ett tolv dagar långt äventyr får du uppleva nästan 2 500 sjömil av spektakulära kustlandskap, från Bergen till Kirkenes och tillbaka igen. Utforska varenda tum av Norges magiska kust under de 34 hamnar som besöks och välj mellan över 90 utflykter anordnade av rederiet. Missar du någon upplevelse på den norrgående resan har du chansen igen när resan går tillbaka söderut. På vissa av fartygen finns ett expeditionsteam ombord, som gärna ordnar aktiviteter och vandringar när du går i land. 

Havsörn som precis fångat fisk.

UPPTÄCKANDETS RESA

Denna tur på 11 dagar, från Bergen via Kirkenes till Trondheim, är för dig som alltid velat se fjordarna och den fantastiska arktiska vildmarken, eller uppleva havsörnar och valar på nära håll. Hurtigruten stannar i avlägsna, små hamnar där större fartyg inte kan lägga till. Resan startar bland de fantastiska fjordarna på västkusten och går via Nordnorges karga, arktiska vildmark innan den avslutas i den medeltida staden Trondheim. Korsa polcirkeln under midnattssolen på sommaren, eller kanske under norrsken på vintern. Njut av lokal mat, delta i spännande utflykter på vatten och i land, lär dig om städernas kultur och historia.

Fantastiskt norrsken sett från ombord på ett fartyg. Foto: Stein J Bjørge

Nordgående

DEN KLASSISKA KUSTRESAN

Den norrgående resan tar dig från Norges näst största stad Bergen, till Kirkenes strax intill den ryska gränsen. Under sju dagar får du uppleva charmiga kuststäder, djupa fjordar, orörd och vacker natur, UNESCO-listade platser och spännande utflykter. Vädret kan skifta och elementen styr, så varje resa är unik. Korsa polcirkeln under midnattssolen på sommaren, eller kanske norrskenet på vintern. Segla in i en av Norges vackraste fjordar, Hjørundfjorden, på hösten eller besök den världsberömda Geirangerfjorden på sommaren.

Röda hus i fantastiskt läge precis vid vattnet i Lofoten, Norge.

Sydgående

DEN KLASSISKA KUSTRESAN

Den sydgående resan tar dig från Kirkenes, nära den ryska gränsen, till charmiga Bergen. Under sex dagar får du uppleva några av världens vackraste öar, idylliska fiskelägen med mindre än 200 invånare, unik natur där branta fjällväggar störtar rakt ned i havet och magiska Lofoten. Vyerna längs magnifika Helgelandskusten och möjligheten att äta frukost på Nordkap är några av höjdpunkterna. Segla in i Lyngenfjorden i april till maj och i Trollfjorden från maj till oktober. Från vild natur i norr till världsarvslistad storstad i söder – elementen styr, så varje resa är unik. 

Resmål