Bergen, Norge

Bergen ligger vackert belägen som port till de berömda fjordarna.

Bergen är Norges näst största stad och med norska mått mätt är Bergen en stor stad, men med härlig småstadscharm. Staden lockar fler turister än någonsin förr, inte minst för att flera kryssningar stannar här, och det är inte så konstigt. Här bjuds på en perfekt kombination av kultur, historia och spännande stadsliv. Dess läge, bland sju berg och lika många fjordar, adderar dessutom till naturupplevelsen. 

Sevärdheter

En spännande rutt till utsikten

Bergen stoltserar med en av Norges mest kända turistattraktioner, nämligen bergbanan Fløibanen som är den enda i sitt slag i Skandinavien. Berget Fløyen reser sig 320 m ö.h. och färden uppför fjället, som tar cirka sju minuter, startar mitt i centrum. Från toppen kan du njuta av den vackra utsikten över staden, havet och de kringliggande fjordarna. Ta på dig sköna promenadskor så kan du vandra nerför fjället tillbaka. Den lätta 30-minutersvandringen är tydligt skyltad. 

Kultur & Historia

Välbesökta favoriter

På UNESCO:s världsarvslista hittar du Bryggen – ett levande historiskt område i Bergen. Med sina smala och mystiska gränder känns det som att du tar dig tillbaka i tiden när du strosar runt här. Från Bryggen har du utsikt över till det pittoreska och livliga Fisketorget, som är en av Norges mest välbesökta utomhusmarknader. Promenera hit för att njuta av skaldjur eller bara för att uppleva stämningen. 

Utflykt

Musiken lever kvar

Strax utanför Bergen hittar du Troldhaugen, där den berömde norske kompositören Edvard Grieg bodde i 22 år. Huset är i dag ett museum och inredningen är Griegs egen, helt oförändrad sedan 1907. Stugan i trädgården där han komponerade står kvar som han lämnade den, och på en klippa vid sjön finns Edvard och Nina Griegs gravplats. 

Söker...

Andra destinationer inom Hurtigruten