Honningsvåg, Norge
Den historiska hamnstaden Honningsvåg är Norges nordligaste stad.

Honningsvåg, Norge

Den historiska hamnstaden Honningsvåg är Norges nordligaste stad.

Honningsvåg är porten till Nordkap - Europas nästan nordligaste punkt. Hurtigrutens kryssningar angör dagligen staden som erbjuder spännande aktiviteter, mäktiga naturfenomen, arktiska matupplevelser och utmärkt shopping. Fascineras av midnattssolen, det vill säga när det är ljust dygnet runt, under sommarmånaderna eller när staden är försänkt i totalt mörker under vintern. 

Sevärdheter

På promenad genom staden

Det finns en hel del sevärdheter att besöka om du önskar utforska Honningsvåg närmare och du kan välja att följa med på Hurtigrutens utflykter eller om du vill upptäcka på egen hand. Det lokala kulturcentret Perleporten Kulturhus och konstgalleriet Once Upon a Dream passar dig som är kulturintresserad. För den historieintresserade kan ett besök i kyrkan, den enda byggnaden som stod kvar i Honningsvåg i slutet av andra världskriget, vara intressant liksom Nordkappmuseet, som visar kustens historia och utvecklingen av turism till Nordkap och Finnmark. Missa inte att besöka Artico Ice Bar heller. Denna bar, som byggs från grunden varje år för att erbjuda det norska vinterlandskapet även under sommaren, är en av de största turistattraktionerna i staden. 

Aktivitet

Den bästa platsen för att beskåda norrskenet

Den absolut mest populära aktiviteten i Honningsvåg är naturligtvis att besöka Nordkap. Står du ytterst på den 307 meter höga klippan som stupar brant ner i Norra ishavet och blickar ut över havet, är det endast Svalbard som ligger mellan dig och Nordpolen. På platån finns ett kombinerat museum och restaurang, där du kan lära dig mer om de tidiga expeditionerna till Nordkap, och du kan även se en panoramafilm som tar dig genom de fyra årstiderna. Glöm inte att ta en bild vid Globmonumentet, som bevis för att du nått Europas slutpunkt. 

Natur

Spana efter Europas minsta

Rakt väster om Nordkap ligger en av världens mest spännande naturreservat, ögruppen Gjesværstappan. Området består av mer än 100 öar och holmar och är Norges nordligaste skärgård. Här finns tre kända fågelöar med hundratusentals sjöfåglar såsom havssulor, skarvar, kryckjor, sillgrisslor, havsörnar och tordmular. Dessutom Nordeuropas största lunnefågelkoloni. Följ med Hurtigruten på en fågelskådarsafari under våren och sommaren och du har chansen att även få se Europas minsta sjöfågel - stormsvalan.

Söker...

Andra destinationer inom Hurtigruten