Kirkenes, Norge

Historiska hamnstaden Kirkenes har ryska inslag och är känd som porten till öst. 

I Kirkenes, som ligger bara några kilometer från den ryska gränsen och lika långt österut som St. Petersburg, finns massor att se och göra under alla årstider. När din kryssning startar eller slutar här kan du till exempel följa med på en utflykt för att fånga kungskrabba i Barents hav under sommarhalvåret, eller utforska det arktiska landskapet på en snöskoter under vinterhalvåret och våren. 

Kultur

Ryska influenser och samisk konst

Kirkenes ligger cirka 40 mil norr om polcirkeln, i den allra nordöstra delen av Norge. De flesta av de cirka 7 000 invånarna är av norsk härkomst men det finns även en samisk minoritet, personer med finsk härkomst samt ryska invandrare. Du kommer att lägga märke till de starka banden och de kulturella influenserna från Ryssland då här finns ett ryskt monument, rysk marknad en gång i månaden, utflykter till gränsen samt utställningar från gränsområdet. Även vägskyltarna i Kirkenes är skrivna på både norska och ryska. Vill du veta mer om den samiska kulturen är konstmuseet Savio uppbyggt kring den välkända samiska konstnären John Andreas Savio (1902 – 1938), med konst som visar bland annat de samiska renskötarna. 

Äventyr

Fartfyllda aktiviteter efter säsong

Om du är i Kirkenes under sommaren är fyrhjulsafari genom taigan eller en flodbåtresa till den ryska gränsen spännande aktiviteter att göra. Eller om en härlig vandringstur lockar. Är du här på vintern finns möjligheten att åka hundspann och snöskoter, och att spana på norrsken. Hurtigruten anordnar utflykter eller om du vill upptäcka på egen hand.

Natur

Fiska kungskrabba i Barents hav

Kungskrabbor, eller stalinkrabba, rysskrabba eller kamtjatkakrabba som den även kallas, är riktigt taggiga bjässar som kan väga upp till 10 kg och ha ett benspann på upp till två meter. Följ med Hurtigruten på en oförglömlig fisketur, där belöningen blir en underbar måltid med dagens fångst i fokus. 

Söker...

Andra destinationer inom Hurtigruten