Resmål i Norra Europa

Få ett smakprov på några av de resmål som Voyager of the Seas besöker på sina kryssningar i Norra Europa.

Estland

Tallinn

Tallinn är den bäst bevarade medeltidsstaden i norra Europa, och finns naturligtvis med på UNESCO:s berömda världsarvslista. Här hittar du bland annat kyrkor och livfulla torg, och världens äldsta apotek som fortfarande är i drift. Upptäck de mysiga gränderna med sina kullerstensgator, de moderna affärskvarteren med sitt rika utbud och de många restaurangerna och krogarna.

Finland

Kotka

Pittoreska staden Kotka ligger vid Finska vikens norra kust. Förutom sin cirka 170 kilometer långa kustlinje rinner även Kymijoki älv genom staden, som är känd för att ha det bästa laxfisket i södra Finland. Kotka har en rik maritim tradition och de populäraste aktiviteterna här inkluderar alla vatten av något slag; kryssningar runt skärgården, forsränning, kajakpaddling genom Kymijokis forsar, segling och fiske.

Lettland

Riga

Riga är en charmig pärla som har allt du kan tänkas önska dig. Den gamla stadskärnan, som finns med på UNESCO:s världsarvslista, är unikt bevarad med maffig medeltidsarkitektur som är värd att se men här finns även härliga uteserveringar och mysiga caféer, prisvärd shopping och inte minst spa – Riga är Europas kurortshuvudstad. Promenadvänligt är bara förnamnet så packa promenadskorna och insup Rigas atmosfär till fots.

Sverige

Stockholm

Sveriges huvudstad, Stockholm, ligger utspridd på 14 öar där Mälaren möter Östersjön. Ta dig gärna tid att upptäcka staden före eller efter din kryssning. Här finns till exempel gott om museer, med allt från konst och historia till sport och musik, bra shopping, kul för barnen/ungdomarna, stora grönområden och fantastiska restauranger.

Polen

Gdynia

Gdynia är en modern stad belägen precis vid havet. Staden är den enda i Polen, och en av få i Europa, med en så lång och lättillgänglig kustlinje och tillsammans med Gdansk och Sopot kallas kuststräckan för "Polens riviera". När din kryssning lägger till här kan du njuta av sol och bad, god mat, unik shopping och en mängd kulturella turistattraktioner.

Sverige

Visby (Gotland)

Den medeltida Hansestaden Visby, "Rosornas och ruinernas stad", är en av de bäst bevarade medeltida städerna i Skandinavien och är sedan 1995 med på UNESCO:s världsarvslista. Förutom den cirka 3,5 kilometer långa ringmuren, mäktiga kyrkoruiner, över 200 hus med medeltida murverk, och mysiga gränder och kullerstensgator, är staden känd för bland annat Almedalsveckan vecka 27 och Medeltidsveckan vecka 32.

Litauen

Klaipeda

Klaipeda är den nordligaste isfria hamnen på Östersjöns östkust, den tredje största staden och den enda hamnen i Litauen. Det är dessutom den äldsta staden i Litauen och en av de äldsta på Östersjöns östra kust. Staden är känd som "Skulpturens stad". Förutom flera små skulpturer i gamla stan finns här även en skulpturpark med 116 olika stenskulpturer. Annchen von Tarau, som ligger på teatertorget, är den mest kända.

Finland

Helsingfors

Finlands huvudstad Helsingfors är en härlig mix av influenser från både Sverige, Ryssland och kontinenten. Här finns konstutställningar, drygt 70 museum, restauranger och sevärdheter, där många härstammar från tiden när Helsingfors var ryskt. Besök gärna den halvt underjordiska Tempelplatsens kyrka från 1969, Brunnsparken, Storkyrkan och Havis Amandastatyn på Salutorget.

Norge

Oslo

Norges huvudstad Oslo ligger vid landets södra kust, vid toppen av Oslofjorden. Trots sin ganska kompakta storlek bjuder staden innovativ arkitektur (här finns bland annat ett av världens vackraste bibliotek), ett stort kulturutbud, shopping, kända museum (Kon-Tiki och Munchmuseet för att nämna några), gott om restauranger och närhet till naturen. Oslo är en grön stad och tilldelades den prestigefyllda titeln Europeisk miljöhuvudstad 2019.

Tyskland

Warnemünde (Berlin)

Warnemünde är en stadsdel i norra Rostock som stoltserar med några av Östersjöns längsta stränder. Förr var detta en av Tysklands främsta badorter, medan det idag är en av norra Tysklands populäraste kryssningshamnar. Warnemünde är framförallt en bra utgångspunkt för att besöka till exempel Berlin – Tysklands huvudstad och största stad.

Danmark

Rønne (Bornholm)

Bornholm är en älskad semesterö med böljande gröna landskap, charmiga fiskrökerier, vackra stränder, mysiga gamla byar och Danmarks enda granitklippor. Rønne är "huvudstad" och största stad på ön. Här finns restauranger och caféer, tre härliga stränder (Nørrekås, Antoinette beach och Galløkken), shopping och hotell.