St. Petersburg, Ryssland

UNESCO-listade St. Petersburg är Rysslands kulturella pulsåder.

Rysslands näst största stad, St. Petersburg, är känd för sin arkitektur då här finns enastående palats, vackra katedraler och intressanta monument. För den kulturelle finns världsberömda balettkompanier och makalösa teatrar. Staden kallas för "Nordens Venedig" då bebyggelsen är mer lik europeiska städers än ryska, och då floden Neva tar sig fram i kanaler genom staden.

Du måste ha visum för att besöka Ryssland. Köper du en utflykt av rederiet under din kryssning ingår det oftast ett turistvisum, men önskar du kliva i land på egen hand krävs det att du skaffat visum i förväg. Du tar dig runt i staden till fots, med den djupast byggda tunnelbanan i världen, minibussar, som är som en mix mellan taxi och buss, eller taxi. Taxi är dock inte att rekommendera. Taxiskylten på taket är inte någon garanti för att föraren är licensierad taxiförare, och du måste alltid enas om priset för resan i förväg.

Tips på att se och göra!

Sevärdheter

Byggnader likt konstverk

En av St. Petersburgs mest populära sevärdheter är ståtliga Vinterpalatset, med sin gröna fasad i barockstil. Här hittar du det världsberömda konstmuseet Eremitaget, med över tre miljoner konstverk och historiska föremål. Även vackra Uppståndelsekyrkan, belägen inte långt från huvudgatan Nevskij Prospekt, är värd ett besök. Kyrkan byggdes till Alexander II:s ära då han mördades på platsen där kyrkan idag står, och kallas även "Kyrkan av blodet" just därför. 

null
Mat & Shopping

Borsjtj och vodka, så klart!

När du är i Ryssland får du inte missa att prova nationalrätten borsjtj, som är en soppa gjord på rödbetor, och de typiska rätterna biff stroganoff och kyckling Kiev. Ett lite lyxigare alternativ är kaviar, som oftast serveras med blinier till, som sköljs ner med iskall vodka eller kyld Champagne. Längs den 4,5 kilometer långa huvudgatan Nevskij Prospekt, som går genom centrum av St. Peterburg, hittar du en mängd olika restauranger, butiker och shoppinggallerior. Besök till exempel sju våningar höga Nevskiy center som har fler än 70 olika butiker, skönhetssalong, spa, restauranger, caféer etc.

null
Nöje

Nattliga äventyr som folknöje

Det är ett riktigt folknöje i St. Petersburg att se på när de väldiga broarna över Nevafloden öppnas för de tiotals fraktfartyg per dag, som passerar här. De höjda bågarna på Palace Bridge utgör en av stadens mest kända vyer och det är just Palace Bridge, och även Trinity Bridge, som är de vackraste av alla broarna att se på. Haken är att broarna öppnar först efter midnatt, men orkar du hålla dig vaken är en promenad efter vattnet att rekommendera. 

null

Hittade

Andra destinationer