Specialkryssningar

Specialkryssningar är för dig som önskar en annorlunda kryssningsupplevelse. Upplev unika stopp på flera kontinenter eller när rederier provar någon ny rutt, och njut av mer tid ombord på fartyget till havs.

Specialkryssningar kan vara allt från jorden runt-kryssningar och repositioneringskryssningar till kryssningar som inte är standard. Fördelaktiga priser samt udda hamnar kan vara några av fördelarna.

Repositioneringskryssningar och jorden runt-kryssningar är för dig som kan vara iväg på en längre resa, då båda dessa alternativ förflyttar dig mellan kontinenter. Andra specialkryssningar kan vara till exempel när rederier provar någon ny rutt eller att åka genom Suezkanalen, som även det är en sorts repositioneringskryssning. Båda dessa alternativ kan vara längre kryssningar eller kryssningar från omkring 12 nätter.

Oavsett vilken typ av specialkryssning det gäller så innebär livet ombord nästan obegränsade alternativ av underhållning och aktiviteter, goda måltider och rekreationsmöjligheter. Njut av en spabehandling i fartygets spaavdelning, shoppa till dig själv eller någon du tycker om i butikerna ombord, smaka på den goda maten i någon av de många restaurangerna och prova lyckan i kasinot. Här finns ingen tid till att bli uttråkad eller sysslolös. Vid varje stopp finns dessutom en ny, spännande plats att utforska.

Vad som är bra att tänka på, speciellt när det gäller de längre kryssningarna om det dessutom blir många dagar till havs, är att noga välja vilket rederi och fartyg som du genomför resan med. Säkerställ att utbudet ombord är optimalt för dig. Önskar du att det finns mycket aktiviteter bör du välja ett rederi som kan erbjuda det, och önskar du en lugnare tillvaro bör du kanske välja bort de fartyg som riktar sig främst till barnfamiljer.

Suezkanalen, sett från ombord på ett fartyg.

SUEZKANALEN

Suezkanalen, som gör det möjligt för fartyg att färdas mellan Europa och Asien utan att behöva segla runt Afrika, räknas som en av de mäktigaste sjöfartslederna i världen. Med sina 17 mil är den världens längsta konstgjorda sjöfartsled utan slussar och trafiken här är mycket livlig, med allt från små passagerarbåtar till supertankers på många tusen ton.

Kryssningar genom Suezkanalen är en spännande upplevelse olik andra kryssningar, och färden genom kanalen tar 11 - 15 timmar. Kanalen är bara tillräckligt djup för två fartyg att passera varandra, så därför består den av en fil med flera mötesplatser. Fartygen färdas alltid i konvoj och under en normal dag passerar tre konvojer. Det är en fascinerande upplevelse att se fartyg efter fartyg passera genom kanalen och vidare ut i Medelhavet, vid Port Said, eller Röda havet, vid Suez.

Kryssningsresenärer som njuter i vilstolar på däck ombord.

REPOSITIONERINGSKRYSSNINGAR

Repositioneringskryssningar är kryssningar där fartygen förflyttas mellan olika marknader. Ett fartyg som kryssat i Europa under sommaren behöver förflyttas till kanske Karibien eller Sydamerika för att vara där under vintern, och på vägen över Atlanten finns möjligheten att följa med.

Fördelarna med dessa kryssningar är flera. Dels får du möjligheten att njuta till fullo av fartygets alla faciliteter då det blir mycket tid ute till havs, dels är dessa kryssningar oftast billigare än vanliga kryssningar. Kryssningarna angör dessutom spännande hamnar som annars aldrig, eller åtminstone sällan, besöks vid andra kryssningar. Vid repositioneringskryssningar från/till Europa behövs heller inte mer än en lång flygresa göras, vid påstigning eller avstigning, vilket kan vara skönt.  

Vy över staden Mindelo på Kap Verde.

JORDEN RUNT-KRYSSNINGAR

Att resa jorden runt är för många ett riktigt drömäventyr och att göra det med en kryssning är det absolut smidigaste sättet. Du får chansen att besöka spännande länder på flera kontinenter, med alltifrån välkända städer till mer avskilda platser, utan att behöva packa om resväskan en enda gång då ditt ”hotellrum” följer med dig.

Jorden runt-kryssningar är oftast 100 - 120 dagar långa och vanliga avresehamnar är Florida, Sydney och någonstans i Medelhavet. Det finns både billigare och dyrare alternativ så undersök noga vad som ingår i kryssningspriset. På en sådan här lång resa är det som sagt viktigt att det finns saker att göra som du tycker om ombord, och bestäm dig även för vilka länder som just du vill se. Visserligen går resan jorden runt och besöker ett 30-tal länder, men du kommer inte att få se alla delar av världen. Fartygens stopp på varje resmål är vanligtvis 1 - 3 dagar.

LÄS MER

Resmål