Australien & Nya Zeeland

Australien, "Down Under", och Nya Zeeland ligger så långt bort från Sverige som du kan komma, men känns ändå relativt bekant. Det är svårt att göra länderna rättvisa med ord – de måste upplevas i verkligheten.

Australien och Nya Zeeland har oändligt mycket att erbjuda, som några av de mest kontrastrika länderna i världen. Här finns torra öknar, spännande storstäder, frodiga regnskogar och unikt djurliv.  

Att besöka Australien och Nya Zeeland är för många en stor dröm och med tanke på den långa flygresan är det vanligt att kombinera de två. Australien har mer än 25 000 kilometer kust och Nya Zeeland består av ett flertal öar, så att kryssa här är det absolut bästa sättet att maximera resan på. Nästan samtliga rederier erbjuder resor i regionen så här finns ett brett utbud med något för alla – från riktigt stora fartyg som med sina barn- och ungdomsklubbar passar utmärkt för familjen, till mindre segelfartyg som andas lugn, lyx och personlighet.

Vilken typ av resa önskar du göra?

Gör en ren Australienkryssning eller en kryssning runt Nya Zeeland, eller optimera resan hit till andra sidan jorden med en kryssning som kombinerar de två. Önskar du dessutom kryssa till paradisöarna i Stilla havet, som Fiji, Franska Polynesien och Cooköarna, är Australien en utgångspunkt.

Närbild på trafikskylt i Australien som varnar för kängurur.

Australien

Klimatet i Australien möjliggör kryssningar under alla årstider, även om högsäsongen räknas från oktober till april. Det finns olika rutter och reslängder att välja mellan, där 7-nätters kryssningar som utgår från Sydney är de vanligaste. Även Brisbane, Melbourne, Adelaide, Cairns, Darwin och Perth är dock vanliga avresehamnar.  

Väljer du en längre kryssning går dessa ofta även till Nya Zeeland. Australien finns alltid med på jorden runt-kryssningar och önskar du kryssa flera veckor, till paradisöarna i Stilla havet, är Australien en utgångspunkt.  

Röd och svart maoriskulptur från Nya Zeeland.

Nya Zeeland

Årstiderna på Nya Zeeland är helt tvärtemot vad vi har här i Sverige, med sommar under våra vintermånader och vinter under våra sommarmånader. Högsäsongen för kryssningar är därför under oktober till april. Det finns olika rutter och reslängder att välja mellan men de vanligaste kryssningarna är 10 - 16 nätter långa med Auckland som avresehamn. Vanligen avslutas dessa kryssningar i Sydney, men vissa återvänder till Auckland.  

Möjligheten finns också att utgå från Sydney, Australien, för att därefter kryssa österut till Nya Zeeland. Dessa turer är 10 - 15 nätter långa. Önskar du kryssa flera veckor, till paradisöarna i Stilla havet, startar dessa kryssningar i Australien och gör stopp på vägen på Nya Zeeland.  

Hamnar

Hittade