Panamakanalen

Panamakanalen genom Panama är bland de största och svåraste ingenjörsprojekt som någonsin genomförts och att åka på en kryssning genom kanalen är en otrolig upplevelse som blir ett minne för livet.

Den 77 kilometer långa Panamakanalen skär genom Panamas landskap och förbinder Atlanten med Stilla havet. Kanalen, som tog 11 år att bygga, anses vara en av världens viktigaste vattenvägar.

Att en förbindelseled mellan Atlanten och Stilla havet skulle byggas föreslogs redan år 1523 av kejsar Karl V. Det snabbaste alternativet för att ta sig från Nordamerikas östkust till västkust vid den här tiden var att runda Kap Horn vid Sydamerikas sydspets, och det var en mödosam resa på många sätt. Det var dock inte förrän sent 1800-tal/tidigt 1900-tal som de tekniska förutsättningarna fanns för att påbörja arbetet, och med inblandning från både fransmän och amerikaner färdigställdes så Panamakanalen år 1914.

Vilken typ av resa önskar du göra?

Flera rederier erbjuder resor i regionen så här finns ett brett utbud som passar alla. Välj om du vill uppleva hela Panamakanalen med både Atlanten och Stilla havet på en lite längre kryssning, eller om du vill göra en lite kortare kryssning där fartyget vänder vid vanligen Gatunsjön i kanalen.

Spindelapa i djungeln kring Gatunsjön i Panamakanalen.

"Lilla" Panamakanalen

Önskar du få ett smakprov på Panamakanalen under din kryssning i Karibien, men inte nödvändigtvis vill slussa genom hela kanalen, finns rutter som kombinerar de två. Dessa kryssningar passerar då vanligtvis första delen av kanalen, från Karibiska havet sett, och besöker Gatunsjön innan de återvänder till Karibien igen. Från 11 nätter och uppåt får du uppleva kanske Colombia, Costa Rica och Mexiko – och en del av Panamakanalen.

The Bridge of the Americas, vid Panamakanalens mynning i Stilla havet.

"Stora" Panamakanalen

Vill du uppleva hela Panamakanalen är det kryssningar som tar dig från Atlanten till Stilla havet, eller i motsatt riktning, som gäller. Dessa kryssningar är oftast från 15 nätter långa och utgår vanligen från Florida på USA:s östkust eller Los Angeles på USA:s västkust. Beroende på riktning på kryssningen går resan via Karibien genom Panamakanalen, eller via den mexikanska kusten genom Panamakanalen, och avslutas i Los Angeles eller Florida.

Även jorden runt-kryssningar är ett alternativ för att få kryssa genom hela kanalen och ytterligare en möjlighet är de mer ovanliga kryssningarna som startar på USA:s östkust och sedan fortsätter längs Sydamerikas västkust efter Panamakanalen. Även dessa kryssningar är minst 15 nätter långa och sluthamn blir då till exempel Lima i Peru eller Santiago i Chile.

Läs mer om jorden runt-kryssningar

Hamnar

Hittade