Sydamerika

Sydamerika är en livfull kontinent med stora kontraster som bjuder på tropiska skogar, underbara stränder, spännande matupplevelser, blåskimrande glaciärer, pulserande folkliv, kul sevärdheter och livfull kultur.  

Livsglada Sydamerika är sambans och tangons hemtrakter. Låt dig svepas med genom den latinska kulturen och charmas av spännande folkslag, fängslande städer och fantastiska naturupplevelser.  

Sydamerika är som gjort för att upptäckas med en kryssning då kontinenten omges av Stilla havet i väster, Atlanten i öster, Antarktis i söder och Karibiska havet i norr. Från Västindien i norr till Ushuaia i söder bjuds bland annat fotbollstokiga Brasilien, Sydamerikas näst största land Argentina, långsmala Chile och inkakulturens Peru. Här finns allt – kritvita stränder, djup djungel, höga bergstoppar och gnistrande glaciärer. Snorkla i det klara vattnet, smaka på den goda maten, lär dig mer om resmålets historia och shoppa souvenirer på den lokala marknaden. Här finns ingen tid till att bli uttråkad eller sysslolös.  

Vilken typ av resa önskar du göra?

De flesta rederierna har kryssningar i Sydamerika, framförallt under vinterhalvåret. Det finns kryssningar som är upp till en vecka långa med Rio de Janeiro och Buenos Aires som start- och/eller sluthamn men det är de längre kryssningarna runt Kap Horn, till Antarktis eller runt Galapagosöarna som är mest populära.

Tofspingviner.

Antarktis

Kryssningar till Antarktis är för den som vill uppleva dramatisk natur, där väldigt få människor satt sin fot, och ett myller av djur och fåglar. Landskapet består av bergskedjor, slocknade vulkaner, is och snö. De större rederierna erbjuder kryssningar där man under ett par dagar seglar runt i farvattnen vid Antarktiska halvön och beskådar härligheten från däck. Vill man kliva i land ska man resa med ett expeditionsfartyg där man via mindre gummibåtar gör turer i land. Hurtigrutens fartyg MS Fram och MS Roald Amundsen är några av alternativen som står till buds. Dessa kryssningar utgår oftast från Ushuaia i Eldslandet.

Ett ensamt fyrtorn på en klippa i vattnet.

Kap Horn

Att runda Kap Horn är en av de mest populära rutterna i Sydamerika. Kryssningarna, som går under perioden november till mars, går från Valparaiso eller San Antonio i Chile till Buenos Aires i Argentina, eller i motsatt riktning, och tar ungefär två veckor. Upplev ödsliga fiskebyar och fjordar i storartade Patagonien, bergsmassiv och glaciärer i det chilenska fjordlandskapet, vädrets urkrafter där Stilla havet möter Atlanten i samband med rundningen av Kap Horn samt Falklandsöarnas avlägsna vildmark och myllrande djurliv med bland annat pingviner och albatrosser.

Gigantisk sköldpadda i det gröna gräset på Galapagos.

Galapagos

Som en del av Ecuador hör även de mytomspunna Galapagosöarna till Sydamerika. Öarna, och det marina området runt omkring, klassas som naturreservat och här är natur- och djurlivet både rikt och unikt. Gigantiska jättesköldpaddor, havsleguaner, fågeln blåfotad sula och galapagossjölejon är bara några av de fantastiska djur du kan få se. Djuren här ser inte människan som en fiende så du har verkligt god chans att komma dem nära. Galapagos behagliga klimat gör öarna till ett fantastiskt resmål året om och några utvalda rederier erbjuder kryssningar i regionen.

Läs mer om Galapagoskryssningar

Hamnar

Hittade