Mellanöstern

Det räcker med namnet, Mellanöstern, för att väcka fascinationen för Orienten till liv. Tänk dig karavaner lastade med skatter, en förtrollande tusen och en natt-stämning och gyllene öknar med oaser och wadis.

Regionen Mellanöstern är svår att tydligt definiera geografiskt. Med influenser från kontinenterna Europa, Afrika och Asien finns här en stor variation vad gäller kultur, religiösa uttryck, språk och folkslag.

Där det en gång endast fanns öken hittar vi idag världens högsta byggnader, lyxigaste hotell och mest imponerande arkitektoniska platser sida vid sida med lämningar från arabvärldens rika historia och traditionella marknader. Mellanöstern befinner sig mitt emellan historia och framtid och en kryssning här ger dig möjlighet att upptäcka både forntida och moderna kulturer. Att flygresan till destinationerna dessutom är relativt kort och soltimmarna många, adderar till att Mellanöstern är utmärkt som semesterdestination.

Vilken typ av resa önskar du göra?

Önskar du kryssa i Mellanöstern sträcker sig säsongen här från december till mars (sommarmånaderna är för varma), och Dubai och Abu Dhabi är vanliga start-/sluthamnar. Att man besöker hamnar i Mellanöstern är dock även vanligt vid repositioneringskryssningar mellan Asien och Europa.

Suezkanalen, sett från ombord på ett fartyg.

Suezkanalen

Suezkanalen räknas idag som en av de mäktigaste sjöfartslederna i hela världen. Med sina 17 mil är den världens längsta konstgjorda sjöfartsled utan slussar, som gör det möjligt för fartyg att färdas mellan Europa och Asien utan att behöva segla runt Afrika. Kryssningar genom kanalen tar 11 - 15 timmar då den bara är tillräckligt djup för två fartyg att passera varandra, så fartygen färdas alltid i konvoj och möts på särskilda mötesplatser i kanalen.

Läs mer om kryssningar genom Suezkanalen
Kryssningsresenärer som njuter i vilstolar på däck ombord.

Repositioneringskryssningar

Repositioneringskryssningar är kryssningar där fartygen förflyttas mellan olika marknader. Ett fartyg som kryssat i Asien under vintern behöver förflyttas till kanske norra Europa eller Medelhavet för att vara där under sommaren, och på vägen dit finns möjligheten att följa med. Fördelarna med dessa kryssningar är flera, bland annat angör de ofta spännande hamnar som annars aldrig, eller åtminstone sällan, besöks vid andra kryssningar.

Hamnar

Hittade