Övriga Europa

Europa är kontrasternas världsdel som bjuder på fantastiska fjordar, historiska städer, vackra landskap och spännande traditioner. Närheten till hamnarna möjliggör att ta tåget till flera avresedestinationer.

Kryssningar i Europa förknippas ofta med klassiska Hurtigruten, men här finns så mycket mer. Många turer utgår från Stockholm och Köpenhamn så det krävs ingen längre restid för att starta. 

Det fantastiska utbudet av sevärdheter, den otroligt vackra naturen, den kulinariska maten och den korta resan till avresehamnarna är bara några av anledningarna till varför kryssningar i Europa har så mycket att erbjuda. Vandra i de vackra bergen, smaka på den fantastiska maten, lär dig mer om platsens kultur och historia, och shoppa souvenirer på den lokala marknaden. De flesta rederierna har kryssningar i regionen så du kan välja allt från riktigt stora fartyg som med sina barn- och ungdomsklubbar passar utmärkt för de yngre i familjen, till mindre segelfartyg som andas lugn, lyx och personlighet.

Vilken typ av resa önskar du göra?

Kryssningar i Europa, utöver Medelhavet, växer i popularitet. Upplev den hisnande vackra norska kusten, Östersjön med stundtals avgångar från Stockholm, enkelkryssningar eller tur- och returkryssningar längs Europas västkust eller spännande turer till Irland och Skottland.

Vackert fjordlandskap i Norge.

Norra Europa

Norges kust & fjordar

Norges vackra kustremsa ser du absolut bäst med en kryssning. Turerna, som vanligtvis är sju nätter långa, avgår ofta från Köpenhamn och du kan få se resmål som Ålesund, Geirangerfjorden, Bergen och Stavanger.  

Önskar du en lite längre resa finns kryssningar på en till två veckor som gör både östra Östersjön (se nedan om Östersjön) och de norska fjordarna. Även kryssningar som kombinerar den norska kusten med östra Storbritannien, och ibland även Amsterdam och Bryssel, avgår från Köpenhamn eller Stockholm (se nedan om Nordsjön). 

Läs mer om kryssningar längs norska kusten
Vy över takåsarna i Estlands huvudstad Tallinn.

Norra Europa

Östersjön

Kryssningar i Östersjön går i huvudsak till de östra länderna och är vanligtvis sju nätter långa. Med Stockholm som avresehamn går dessa via Helsingfors till St. Petersburg och Tallin, och sedan tillbaka till Stockholm. Önskar du en längre kryssning på 11 - 14 nätter får du, förutom ovan städer, ofta även besöka Litauens kustremsa, norra Tyskland och Danmarks huvudstad Köpenhamn. 

Om du istället önskar starta din kryssning i Köpenhamn finns flera avgångar att välja bland. Då blir första stoppet ofta norra Tyskland innan Tallin, St. Petersburg och Helsingfors. Kryssningen avslutas i Stockholm eller Köpenhamn. Dessa är vanligtvis 7 - 12 nätter långa.

Se alla kryssningar i Östersjön
Solnedgång i Irland, med ett fort i förgrunden.

Norra Europa

Nordsjön

Kryssningar i Nordsjön startar oftast i Köpenhamn, men även Stockholm har avgångar. Turerna är vanligtvis en till två veckor långa och du kan få besöka länder som Norge, England, Irland, Skottland, Tyskland och Belgien. 

Gul spårvagn i Lissabon, Portugal.

Västra Europa

Nordsjön & Atlanten

Det är lätt att glömma att även Europas västkust erbjuder härliga kryssningar. Längden på resorna varierar men de som går hela vägen till Medelhavet eller Kanarieöarna är ofta två veckor långa. De vanligaste avresehamnarna är Hamburg och Southampton, vilket gör att det i huvudsak är britter och tyskar ombord, och vanliga stopp ligger i Frankrike, Spanien och Portugal. Ett av de vanligaste stoppen är Portugals huvudstad Lissabon. Välj mellan tur- och returresor eller enkelresor, det vill säga att resan börjar och slutar i olika hamnar.

Hamnar

Hittade