Vanliga frågor
Självklart är det vanligt med frågor och funderingar inför en resa. Kryssningar är inget undantag, särskilt inte om det är första gången du ska kryssa. Nedan svarar vi på de tio vanligaste frågorna.
Vart ifrån kan jag kryssa?
Kryssningar utgår från olika hamnar över hela världen, året runt. De vanligaste hamnarna i Europa är Málaga, Barcelona, Rom, Venedig och Southhampton. Fort Lauderdale och New York är vanliga i USA medan Singapore, Shanghai och Hongkong är de vanligaste avresehamnarna i Asien. I Australien är det Sydney som är främsta avresehamn medan Buenos Aires, Rio de Janeiro och Valparaiso är vanligast i Sydamerika. Från Stockholm, Oslo och Köpenhamn utgår flera kryssningar under våra sommarmånader.
Vad ingår i kryssningspriset?
I kryssningens pris ingår alltid vald hytt ombord, med helpension exklusive dryck. Kaffe, te, vatten och lemonad finns dock alltid att tillgå utan extra kostnad, och room service ingår under större delen av dygnet. Underhållning och en mängd aktiviteter ingår, liksom användning av fartygets faciliteter såsom pool, jacuzzi, gym etc. Alla skatter är inkluderade i priset.
Det du betalar extra för på din kryssning är alkohol, märkesdrycker och eventuella utflykter på de olika stoppen. Vill du äta i de olika specialrestaurangerna ombord betalar du en kuvertavgift. I spaavdelningen betalar du för behandlingar och massage, och vissa pass i fartygets fitnesscenter kostar extra. Internet och telefon finns också mot en avgift och när du köper något ombord läggs alltid en serviceavgift på 15 - 20% på priset. Många av rederierna lägger på en dricks som är baserad per person och dag.
När kan jag gå ombord?
Tiden för ombordstigning finns angiven på din biljett. Om du inte är ombord på fartyget senast 90 minuter innan planerad avgångstid, utgår man från att du inte ska följa med på kryssningen. Bokningen kommer anses som avbeställd och du kommer inte att ha rätt till någon återbetalning av köpesumman, utöver återbetalning av skatter.
Vad gäller vid ombordstigning?
Till ombordstigningen behöver du ha med dig din kryssningsbiljett. Vissa rederier kräver att du ska ha checkat in innan ombordstigningen och då duger en utskrift av incheckningsdokumentet. Du behöver även ha med dig ditt pass (som måste vara giltigt i minst sex månader efter hemkomst) och ett kredit/betalkort.
Registrering av betalkort
Valutan ombord är alltid US dollar och fartygen har ett kontantfritt system. Undantaget eventuellt casino ombord. Vid incheckningen i hamnen kommer du att få ett plastkort som fungerar både som ditt id-kort, din nyckel till hytten och som betalkort ombord. Du betalar alltså inte med ditt egna kredit/betalkort ombord utan notan från plastkortet debiteras ditt kreditkort i efterhand. Du rekommenderas att alltid bära med dig ditt plastkort när du går i land.
Säkerhetsgenomgång
Innan fartygen lämnar hamn görs alltid en säkerhetsgenomgång ombord. Denna är obligatorisk för samtliga gäster och besättningsmedlemmar och tar vanligtvis cirka 20 minuter. Du får en specifik mötesplats att gå till och väl på plats prickas alla gäster av och en kort information om säkerheten ombord hålls. Alla ska känna till nödsignaler och veta hur man ska agera och var man ska gå om en nödsituation uppstår. Säkerhetsövningen sker huvudsakligen på engelska, men informationen är även anpassad efter gästernas nationalitet, samt de språk som talas i de områden som fartyget seglar i.
Kan jag nekas att stiga ombord?
Fartygets ledning har rätt att avgöra om någon ska nekas att stiga ombord. Detta kan hända i de fall det föreligger fara för din egen och/eller andra gästers säkerhet. Orsaker kan vara sjukdom med hög smittorisk, oanständigt uppförande, att du saknar korrekta resedokument eller annat som gör att det inte är godtagbart att du reser. Du ansvarar själv för de extra kostnader som detta kan medföra.
Åldersgränser
Olika åldersgränser gäller för olika rederier men vanligast är att spädbarn måste vara minst sex månader gamla för att få kryssa. Vid kryssningar som har många dagar till havs gäller i regel 12 månader. Vissa aktiviteter ombord har åldersgränser, liksom möjligheten att konsumera alkohol.
Graviditet
Reglerna varierar något men de flesta rederierna tillåter gravida kvinnor att resa fram till graviditeten går in i vecka 24. Du bör dock konsultera en läkare innan resan för att få klartecken från denne att du är i form nog att åka på kryssning. Vissa rederier kräver att du kan visa upp ett skriftligt läkarintyg på engelska, oavsett hur långt gången du är. Där ska framgå hur långt framskriden graviditeten är, att du är i god form samt att din graviditet inte innebär någon förhöjd hälsorisk för dig.
När tas bagaget omhand?
När du checkar in i hamnen får du bagagetaggar av rederiets personal, att märka dina väskor med. Du kommer sedan att lämna in bagaget, som röntgas innan det levereras till din hytt. Observera att du alltså inte bär ombord dina väskor själv, och att det kan ta tid innan du får dem levererade till hytten. Packa gärna ett lättare dagbagage med det viktigaste så att du inte står utan till exempel mediciner och badkläder fram tills det att bagaget levereras.
Vad händer ombord?
Det finns alltid saker att se och göra ombord, från tidig morgon till långt in på småtimmarna, och för att du ska ha koll på allt som erbjuds får du fartygets nyhetsbrev till din hytts brevlåda varje kväll. Programmet gäller för nästkommande dag. Du får även ett specifikt blad med information om nästa destination och väderförhållanden.
Vad gäller med restaurangerna ombord?
Utbudet av restauranger ombord varierar mellan rederierna och fartygen, men oftast finns det flera olika restauranger att välja på. Flera av dem ingår i resans pris, medan du på en del får betala en kuvertavgift. Japanskt, amerikanskt, italienskt, spanskt.. Vi törs garantera att du hittar något som passar.
Gemensamt för alla fartyg är att de har en stor buffetrestaurang som är öppen i stort sett hela dagen och en à la carte-restaurang där du vanligen har en förbestämd middagssittning, tidig (ofta klockan 18.00) eller sen (ofta klockan 20.30). I buffén finns mat från hela världen och här kan du äta såväl frukost, som lunch och middag. À la carte-restaurangen å sin sida håller öppet mer begränsade tider och här byts delar av menyn ut varje kväll för att ge en större variation.
På alla kryssningar finns det möjlighet att beställa room service till hytten. Passa på att äta en god frukost i lugn och ro på din egen balkong, eller beställ en läcker osttallrik att dela med familjen efter dagens aktiviteter.
Hur fungerar det när vi kommer till en hamn?
Fartygen befinner sig oftast till havs under nätterna så du kommer till en hamn tidigt på dagen och lägger oftast ut igen senare samma dag. Upptäck destinationen på egen hand eller boka utflykter genom rederiet. Du kan boka i förväg på internet och betala direkt med ditt kreditkort, vilket är att rekommendera om det är någon specifik utflykt du absolut vill med på, eller köpa utflykten i fartygets utflyktsdisk ombord. Utbudet av utflykter är stort, med allt från kortare stadsrundturer till heldagsutflykter med inkluderad lunch, och priserna börjar oftast på cirka 200 kr per person.
Vill du inte kliva av alls så går det givetvis också bra. Ofta brukar t ex. spaavdelningen erbjuda behandlingar till förmånliga priser när fartyget ligger i hamn, så passa på att njut lite extra av faciliteterna när nästan alla andra gäster gått i land.
Vad gäller vid avstigning?
En till två dagar innan kryssningens slut kommer du få information till hytten om hur just din avstigning kommer gå till. Vilka som går av när är uppdelat, ofta på nummer eller färg, så att alla inte kliver av vid samma tid.
Betalningen
Du behöver inte checka ut efter avslutad kryssning. Sista natten ombord levereras ett kvitto till din hytt, på samtliga köp som har gjorts ombord under kryssningen. Om allt stämmer på kvittot är det bara att kliva av fartyget, och summan dras automatiskt från det kreditkort som du registrerat. Om något inte stämmer på kvittot – kontakta Passenger Service-disken ombord.
Bagaget
Precis som vid påstigningen tar du inte själv omhand ditt bagage vid avstigning. För att undvika kaos med alla resenärer och väskor tas dessa istället omhand av fartygets personal, kvällen innan kryssningens slut. Du får information till hytten om hur detta går till. När du klivit av fartyget hämtar du sedan upp ditt bagage i terminalen, likt hur det går till på en flygplats.