Inför resan

Det finns en hel del saker att tänka på inför en kryssning, precis som innan vilken annan resa som helst. Att pass och eventuella visum är i sin ordning är kanske det mest viktiga, men även annat bör tas med i planeringen.

Pass och visum

Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter hemkomst. Tänk på att passet måste vara helt och inneha minst ett ledigt uppslag. För din egen säkerhet rekommenderar vi att du tar med en papperskopia på ditt pass, om passet skulle förkomma

Angående om du behöver ansöka om visum beror det på vilket land/vilka länder du ska resa till. Vissa länder är visumfria för svenska medborgare, andra länder kräver att man har ett visum med sig hemifrån och vissa länder ger dig ett turistvisum vid ankomst. För att veta vad som gäller för just din kryssning ber vi dig kontakta respektive lands ambassad.  

ESTA 

För inresa i USA måste du ansöka om så kallat ESTA och det gör du genom att anmäla dig själv här, minst 72 timmar innan avresa. Avgiften för ansökan betalar du direkt på ansökningssidan och du får sedan ett e-mail om ansökan gått igenom. Inresetillståndet gäller för obegränsat antal inresor under två år. Observera att en godkänd ESTA-ansökan inte garanterar inresa i USA. 

eTA

För inresa i Kanada krävs att du har ett eTA och du bör ansöka om detta här, redan innan du bokar ditt flyg. Det är ett elektroniskt resedokument för turister, affärsbesökande och resenärer på genomresa som beviljar inträde i Kanada under sex månader. Godkännandet är elektroniskt länkat till ditt pass och gäller i fem år, eller fram tills dess att ditt pass går ut.

Vaccinationer

Vi rekommenderar alltid att du ser till att ha ett gott grundskydd, samt eventuellt även skydd mot hepatit A och B. Det svenska grundskyddet skyddar mot difteri, stelkramp, polio, mässling, röda hund, påssjuka och Haemofilus Inluenzae B (Hib).  

Övriga vaccinationer är beroende av till vilka länder du ska resa, och ibland även beroende av hur länge du ska vara borta. Kontrollera med din vårdcentral eller vaccinationscentral i god tid innan avresa, vad som gäller för just de destinationer du ska besöka.  

Reseförsäkring & avbeställningsskydd

Reseförsäkring ERV
Det ingår ofta ett reseskydd i hemförsäkringen men detta skydd kan behöva kompletteras. Vi rekommenderar därför att du noga ser över vad som gäller för just dig. Önskar du komplettera din försäkring samarbetar vi med ERV och önskar du mer information om deras reseförsäkring kan du gå in på erv.se.

Avbeställningsskydd Gouda
Ett avbeställningsskydd träder in vid avbeställning på grund av akut sjukdom/dödsfall för resenären eller nära anhörig, alternativt annan akut, oförutsedd händelse. Avbeställningsskyddet måste tecknas i samband med bokning och ska betalas i samband med anmälningsavgiften. Avbeställningsskyddet återbetalas ej. Försäkringen gäller utan självrisk. För mer detaljerad information kan du gå in på Goudas hemsida, gouda-rf.se.

Vid särskilda behov

Rederierna strävar alltid efter att kunna erbjuda bästa möjliga service för alla gäster, vilket givetvis även gäller gäster med funktionsnedsättningar. Det finns hytter som utrustats speciellt för gäster med funktionshinder och/eller nedsatt rörlighet som är större och har mer rörelseutrymme än andra hytter, och med extra faciliteter och utrustning för särskilda behov. Vissa fartyg har anpassats i större utsträckning än andra då förutsättningarna för en anpassning skiljer sig åt, framförallt beroende på fartygens storlek. Alla förfrågningar om specialanpassad hytt måste ske vid bokningen. Är du osäker kan du alltid läsa mer om detta på rederiernas hemsidor. 

Resa med ledarhund 
Utbildade och certifierade ledarhundar tillåts alltid ombord men du måste kontakta rederiet för att få reda på vilket boende som är möjligt för hunden. 

Matallergier 
Alla gäster med allergier måste kontakta rederiet i god tid innan avgång. Många fartyg har speciella menyer anpassade för vanliga allergier som t ex. gluten eller laktos, som är lagade av utbildad personal i ett särskilt kök, men utbudet kan variera. Ofta vill rederierna att du ska fylla i ett särskilt formulär, så kontakta alltid rederiet innan bokning/avresa. 

Vad man ska packa

Kläder efter väder, och att du ska känna dig bekväm och fin under din kryssning, är naturligtvis de bästa generella tipsen. Både ombord och i land rekommenderas lediga men välvårdade vardagskläder för både kvinnor och män, oavsett rederi. 

Klädstilarna varierar väldigt ombord eftersom det är resenärer från all världens länder som reser, men vanligt sunt förnuft rekommenderas oavsett nationalitet. Bar överkropp, badkläder, badrock, bara fötter, ärmlösa linnen och keps är t ex. inte tillåtet i restaurangerna. Tänk på att fartygen är luftkonditionerade så det kan därför vara bra att ha en varmare tröja/kofta med sig för inomhusbruk.  

Det finns inga krav att vara uppklädd ombord på fartygen men däremot anordnas vissa kvällar där kavaj och lite finare klädsel rekommenderas. Ibland hålls även så kallade White Nights så ta gärna med vita/ljusa kläder. 

Mediciner 

Då ditt bagage kommer att tas omhand för incheckning ombord på fartyget, bör du packa eventuella mediciner i handbagaget. Det kan dröja något innan resväskan blir levererad till hytten.  

Kundens ansvar

Observera att det alltid är du som kund som ansvarar för att du har nödvändiga handlingar med dig på resan.