Mäkta imponerande isberg som reser sig ur havet i Franz Josef Land.

Expeditioner Franz Josef Land

Franz Josef Land i Norra ishavet

Upplev den isolerade ögruppen Franz Josef Land, längst upp på vår planet, i Norra ishavet. Spännande expeditionskryssningar tar dig till en plats som väldigt få personer har upplevt.

Ögruppen Franz Josef Land, som tillhör arktiska Ryssland sedan år 1926, är världens nordligaste skärgård. De omkring 60 öarna ligger i yttersta kanten av norra Ryssland, endast cirka 900 kilometer från Nordpolen. Öarna är inte bebodda då den arktiska kylan och det isolerade läget är för ogästvänligt för bofasta, men det finns ryska forskningsstationer samt en militärbas här. Äventyrare har lockats till Franz Josef Land i alla tider, bland annat genomströvades de nordöstra öarna av norrmännen Fridtjof Nansen och Hjalmar Johansen år 1896. Flera välbevarade historiska monument på öarna vittnar om dessa tidiga polarutforskares resor.

~ "Äventyrare har lockats till Franz Josef Land i alla tider" ~

Unika miljöer för växter och djur

Miljön i Arktis är spektakulär och annorlunda och många av växterna och djuren som finns här är unika för området. Djuren som lever i Franz Josef Land har anpassat sig till det kyliga klimatet där årsmedeltemperaturen är -18 °C, och är helt beroende av kylan och det isiga landskapet för sin överlevnad. På land regerar den mäktiga isbjörnen, och här finns även ett flertal olika rov- och sjöfåglar. I haven finns en rik biologisk mångfald med gott om val, säl och valross.  

En kryssning i Franz Josef Land

En kryssning i Franz Josef Land tar dig bekvämt genom denna arktiska, ogästvänliga vildmark. Medan du njuter av lyx, komfort och goda middagar ombord på det ombonade fartyget, glider det storslagna landskapet sakta förbi. Spännande expeditioner i land tar dig alldeles inpå djur- och naturlivet. Kryssningar till skärgården är dock starkt begränsade, av flera anledningar. För det första är inte infrastrukturen anpassad för turism, och för det andra krävs visum och speciella tillstånd för landstigningar – vilka sällan ges.

Vill du veta mer?

Kontakta oss för mer information rörande rederier, fartyg, rutter och priser gällande expeditionskryssningar till Franz Josef Land. Du når oss via mail, per telefon: 08-20 55 00 eller om du önskar besöka oss på Saltmätargatan 8 i Stockholm.