Hus i solen vid vattnet på Svalbard.

Expeditioner Svalbard

Det så nordliga Svalbard

Expeditionskryssningar till Svalbard är för den äventyrslystne resenären som lockas av det vilda djurlivet och den arktiska naturen. Här råder en lite enslig och kuslig skönhet. 

Ögruppen Svalbard ligger i Norra ishavet, världens nordligaste hav, halvvägs mellan Norge och Nordpolen. Spetsbergen är den största av öarna och med cirka 3 000 invånare är ön världens nordligaste bebodda område. Lilla, färgstarka och moderna Longyearbyen är största staden. 60 procent av Svalbards yta täcks av is, med fler än 2 100 större och mindre glaciärer, och isen kan vara upp till 600 meter tjock. Austfonna på Nordaustlandet är den största, vars isfront mot havet är 130 kilometer lång.

~ "En magisk värld med midnattssol, packis och gnistrande glaciärer" ~

Svalbards artrika landskap

Svalbards unika landskap består av glaciärer, fjordar och fjäll och nästan två tredjedelar av Svalbard är skyddade områden med flera naturreservat, nationalparker och fågelreservat. I öarnas orörda, arktiska vildmark har du chans att få se hela 203 olika sorters fåglar där spetsbergsgrisslan, stormfågeln och den tretåiga måsen är några av invånarna. Spana även efter bland annat fjällräv, rysk fältsork, svalbardsren och isbjörn – Arktis konung. Här finns världens största bestånd av detta mäktiga djur, så chanserna att få se dem är goda. I haven kring Svalbard finns späckhuggare och valross, val och säl, kaskelot och ishaj (Håkäring).

Expeditionskryssningar till Svalbard

Ett fantastiskt sätt att uppleva Svalbard på är med en expeditionskryssning. Fartygen tar dig till svårtillgängliga platser och du får uppleva ögruppens höjdpunkter tillsammans med kunniga guider och expeditionsteam. Under kryssningen görs landstigningar tillsammans med teamet, och beroende på rederi kan även till exempel strandstädningar och fågelskådning vid fågelklippor och glaciärer anordnas. Naturens krafter styr och det är is- och väderförhållandena som avgör den slutgiltiga resplanen, men oavsett om dagarna bjuder på sol och värme eller isigt regn och storm så är upplevelsen häftig. Glöm inte packa med regn- och vindtät jacka och byxor, tröjor, varma underkläder, strumpor, handskar och mössa, robusta skor samt solglasögon, solkräm – och kamera!

Video

Svalbard med MS Fram

Hurtigrutens MS Fram är specialbyggt som expeditionsfartyg med en högre isklass, kartritningsverktyg, utdragbar framåtriktad sonar och sökljus för isberg.

Observera att även andra rederier än de som visas nedan kan ha kryssningar till Svalbard, men det är då inte expeditionskryssningar. Ange dina sökkriterier här för samtliga kryssningar till Svalbard.

Hittade