Eriks Cruises informerar

Resenären är själv alltid ansvarig för att nödvändiga formaliteter för resans genomförande är i sin ordning. Läs nedan viktiga information innan avresa.

Pass och visum

Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter hemkomst. Tänk på att passet måste vara helt och inneha minst ett ledigt uppslag. För din egen säkerhet rekommenderar vi att du tar med en papperskopia på ditt pass, om passet skulle förkomma.   

Angående om du behöver ansöka om visum beror det på vilket land/vilka länder du ska resa till. Vissa länder är visumfria för svenska medborgare, andra länder kräver att man har ett visum med sig hemifrån och vissa länder ger dig ett turistvisum vid ankomst. För att veta vad som gäller för just din kryssning ber vi dig kontakta respektive lands ambassad.  

ESTA 

För inresa i USA måste du ansöka om så kallat ESTA och det gör du genom att anmäla dig själv här, minst 72 timmar innan avresa. Avgiften för ansökan betalar du direkt på ansökningssidan och du får sedan ett e-mail om ansökan gått igenom. Inresetillståndet gäller för obegränsat antal inresor under två år. Observera att en godkänd ESTA-ansökan inte garanterar inresa i USA. 

eTA

För inresa i Kanada krävs att du har ett eTA och du bör ansöka om detta här, redan innan du bokar ditt flyg. Det är ett elektroniskt resedokument för turister, affärsbesökande och resenärer på genomresa som beviljar inträde i Kanada under sex månader. Godkännandet är elektroniskt länkat till ditt pass och gäller i fem år, eller fram tills dess att ditt pass går ut.

Vaccinationer

Vi rekommenderar alltid att du ser till att ha ett gott grundskydd, samt eventuellt även skydd mot hepatit A och B. Det svenska grundskyddet skyddar mot difteri, stelkramp, polio, mässling, röda hund, påssjuka och Haemofilus Inluenzae B (Hib).  

Övriga vaccinationer är beroende av till vilka länder du ska resa, och ibland även beroende av hur länge du ska vara borta. Kontrollera med din vårdcentral eller vaccinationscentral i god tid innan avresa, vad som gäller för just de destinationer du ska besöka.  

Reseförsäkring & avbeställningsskydd

Reseförsäkring ERV
Det ingår ofta ett reseskydd i hemförsäkringen men detta skydd kan behöva kompletteras. Vi rekommenderar därför att du noga ser över vad som gäller för just dig. Önskar du komplettera din försäkring samarbetar vi med ERV och önskar du mer information om deras reseförsäkring kan du gå in på erv.se.

Avbeställningsskydd Gouda
Ett avbeställningsskydd träder in vid avbeställning på grund av akut sjukdom/dödsfall för resenären eller nära anhörig, alternativt annan akut, oförutsedd händelse. Avbeställningsskyddet måste tecknas i samband med bokning och ska betalas i samband med anmälningsavgiften. Avbeställningsskyddet återbetalas ej. Försäkringen gäller utan självrisk. För mer detaljerad information kan du gå in på Goudas hemsida, gouda-rf.se.

Övrigt

Reseinformation på UD:s hemsida.

Ytterligare information inför resan.

Observera

Olika inresekrav gäller för olika destinationer och du som resenär har ansvaret för att ta reda på vad som gäller för just din resa och att följa de regler och rekommendationer som finns.