5 myter om kryssningar

Många svenskar förknippar kryssningar med Finlandsfärjorna, men att kryssa med rederier som till exempel Royal Caribbean eller Azamara är något helt annat. Vi vet att 9 av 10 kryssningsresenärer kommer tillbaka näl de väl provat en gång.

Kryssningar är trista, enformiga och traditionella

Ingen semesterform har utvecklats mer de senaste 15 åren än just kryssningsalternativet. De mest innovativa och överraskande aktiviteterna, och de mest fantastiska restauranger, finns idag till havs. Du väljer givetvis själv hur aktiv du vill vara under din resa men vi vågar lova att 99 av 100 nya kunder som provar en kryssning blir förvånade över just den här punkten.  

Dag som kväll erbjuds massor att göra ombord. Det anordnas intressanta frågesporter, fantastiska shower, dans till levande musik, filmvisning, roliga tävlingar etc. Ett vanligt kryssningsfartyg har både inomhus- och utomhuspooler, restauranger och barer, kasino, butiker, modernt gym, spaavdelning och barn- och ungdomsklubbar. Vissa fartyg har även vattenrutschbanor, surfmaskiner, klättervägg, bibliotek, basketplan och löpbana.  

Förutom det som erbjuds ombord angör ju fartyget dessutom nya hamnar varje dag, där det finns massor att utforska. Shoppa i storstaden ena dagen, luta dig tillbaka i en solstol den andra, och besök ett historiskt underverk den tredje. Rederierna anordnar utflykter i hamnarna så önskar du upptäcka destinationen i grupp och med guide är det möjligt att följa med på dessa. 

Fartygen är instängda och trånga

Fartygen har olika storlek och tar olika antal passagerare ombord, i förhållande till det. Utrymmena är anpassade därefter. I de största fartygen hos Royal Caribbean finns till exempel stora, öppna atriumgårdar och Celebrity Cruises har grönytor på översta däck på sina nyaste fartyg. Alla rederier erbjuder hyttkategorier av olika slag, så att du ska kunna välja det alternativ som passar dig bäst vad gäller storlek och komfort. 

Att kryssningar skulle innebära att man inte kan motionera ordentligt är en vanlig missuppfattning och kommentaren “jag är van att röra på mig” är inte ovanlig hos resenärer som säger att kryssningar inte är för dem. Detta är dock en myt som kommer snabbt på skam. Fartygen har ett stort utbud av aktiviteter och faciliteter ombord, som erbjuder alla förutsättningar till att motionera. Valet är ditt hur aktiv du vill vara. 

Kryssningar är som Finlandsfärjorna, eller bara för resor i Medelhavet och Karibien

Det var i Karibien som kryssningsfenomenet startade, och visst är även Medelhavet en av de mest populära kryssningsdestinationerna, men idag kan du upptäcka hela världen från den bästa av tänkbara platser – din egen balkong. Populära resmål är Alaska, de norska fjordarna, Sydamerika, Australien och Nya Zeeland, Kina och Japan med flera. Har du redan varit där? Då kanske Amazonas, Antarktis, Galapagos eller Myanmar låter lockande istället.  

Du kanske anar nu att nej, att kryssa är inte som att åka med Finlandsfärjan. Sanningen är den att endast 1 % av svenskarna kryssat "på riktigt". Färjorna som går i Östersjön har sin publik och är något helt annat, som helst inte ska jämföras med kryssningar över huvud taget. Det är inte rättvist mot något av alternativen. 

Kryssningar handlar bara om att äta och dricka

Visst kan du äta och dricka gott ombord. De många restaurangerna serverar mat från världens alla hörn så det finns något för alla åldrar och smaker. Rederierna tar maten på fullaste allvar, och vid vilken semester är inte mat och dryck viktigt? Det finns gott om nyttiga och hälsosamma alternativ, såväl som enklare snabbmat som variation till den lite finare á la carte-menyn. Hur mycket och hur ofta är ju dock ditt eget val. Ombord på fartygen finns oändligt av annat att hitta på så det är väl en sanning med modifikation att kryssningar bara handlar om mat. 

Kryssningar är dyra, snobbiga och för “blåhåriga damer”

Enkelt kan vi säga att det finns tre olika kategorier av fartyg. De för barnfamiljerna, de för vuxna som reser utan barn och de för dem som har tid att kryssa under en längre tid och under årets alla månader. Att välja rätt rederi och fartyg för din resa är A och O. Det finns kryssningsfartyg där klädkoden fortfarande är viktig och visst finns de “blåhåriga” fortfarande representerade, men de är i minoritet. Idag klär du dig ledigt och bekvämt ombord, där det sunda förnuftet får avgöra. Kavaj rekommenderas för eventuella kaptensmiddagar som hålls ombord, som vanligen är en eller två stycken under en veckokryssning. 

Vad gäller priset behöver du tänka på att det mesta ingår ombord på fartygen. Vissa av våra rederier inkluderar även drycker och utvalda utflykter. Till skillnad mot om du bokar ett hotell på land, där troligen maten kostar extra och där du behöver betala för transporter fram och tillbaka till hotellet för att få uppleva nya platser, behöver du alltså oftast inte addera några kostnader på en kryssning.