Port Said, Egypten

Port Said är en unik stad med sitt läge i både Afrika och Asien.

Hamnstaden Port Said byggdes i samband med att Suezkanalen började grävas i mitten av 1800-talet, och ligger vid kanalens Medelhavsmynning i norra Egypten. Hamnen blev tidigt mycket viktig för landets export och är idag en av världens största hamnar för just containertrafik. När din kryssning angör hamnen är det en mäktig syn att se alla fartyg som ligger uppradade för att få gå igenom Suezkanalen mellan Medelhavet och Röda havet.

Port Said är absolut mest känd just för Suezkanalen, men denna Egyptens tredje största stad är även känd för sin fyr. Fyren är nämligen den första byggnaden i världen som byggdes av armerad betong, då den färdigställdes 1869 i samband med Suezkanalens öppnande. Staden i sig har dessutom ett särpräglat utseende med sina många gamla byggnader med stora balkonger på varje plan.

Tips på att se och göra!

Utflykt

Några av världens mest berömda byggnadsverk

Många resenärer passar på att göra en utflykt till Egyptens huvudstad Kairo eller till den historiska metropolen Alexandria från Port Said. Den sistnämnda, som ligger där Nilen möter Medelhavet, är en modern turiststad och badort där det berömda fyrtornet finns, och här finns även den antika världens största bibliotek. I Kairo, å sin sida, finns några av världens mest berömda byggnadsverk – sfinxen och de enorma pyramiderna på Gizaplatån. Upplev farao Tutankhamons guldskatter på egyptiska museet och ta del av bruset i miljonstaden, med sina pampiga moskéer och spännande shopping på basaren Khan El Khalili. 

null
Shopping

Lokala specialiteter till fantastiska priser

Port Said är en taxfree-hamn och längs med stadens shoppinggator kan du hitta lokala specialiteter som guld- och silversmycken, bomullstyger, vackra mattor och fina föremål i koppar och mässing. Passa på att köpa ett kartouchesmycke, och få ditt namn ingraverat med hieroglyfer.

null
Strandliv

Ett av två sådana i hela världen

Port Fouad, ”Tvillingstaden” eller ”Systerstaden”, ligger på en triangelformad ö i den östra delen av Port Said. Att kalla det en egen stad är dock att ta i, för här finns knappt någon stadskärna. Istället bildar staden ett storstadsområde med över en miljon invånare tillsammans med Port Said och fria färjor trafikerar de båda städerna under veckans alla dagar. Port Fouad erbjuder ett något lugnare tempo än Port Said och är populär att åka till för att sola och bada, men vad som främst utmärker de båda städerna är att de tillsammans sträcker sig över två kontinenter. Det är det enda storstadsområdet i världen som gör det, förutom Istanbul i Turkiet.

null

Hittade

Andra destinationer