Colón, Panama

Hamnstaden Colón erbjuder taxfree-shopping i världsklass.

Colón grundades 1850 i samband med att Panamajärnvägen, som förbinder USA och Panama, färdigställdes. Staden åtnjöt dock aldrig den glans som hade förväntats och den ekonomiska depression som följde, tillsammans med bränder under 1800-talet och mitten på 1900-talet, har gjort att staden aldrig riktigt blomstrat. Idag är den främst ett besöksmål för kryssningsresenärer då hamnen i Colón är en port till Panamakanalen.

Själva staden är robust och utgörs av en äldre stadskärna med spretig arkitektur. Några uppenbara sevärdheter finns inte tyvärr utan istället är det just Panamakanalen som lockar besökare. Endast strax över en mil från Colón centrum finns dock ruinerna av San Lorenzo-fästningen vilka är intressanta att besöka, och i närliggande Soberania National Park finns över 55 000 hektar grönska med apor, 500 arter av fåglar och sloths att titta på.

Tips på att se och göra!

Storstadsliv

En av de mest intressanta städerna i Centralamerika

Huvudstaden Panama City ligger drygt en timme med bil från Colón och är ett utmärkt resmål för en dagsutflykt. Här finns fantastiska restauranger, mysiga barer, lokala marknader, hippa klubbar och distriktet Casco Viejo – stadens historiska hjärta som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Besök katedralen på Plaza de la Cathedral, Teatro Nacional, presidentpalatset Palacio de las Garzas och Panamakanalmuseet. Vill du ta dig runt i staden, på annat sätt än till fots, har Panama City ett väl fungerande nätverk av lokala bussar. Du kommer garanterat att lägga märke till dessa "diablos rojos" då de ofta är väldigt färgglada.

null
Shopping

En fristad för shoppingsugna

Beläget i det sydöstra hörnet av Colón ligger Zona Libre – det största taxfree-shoppingområdet i världen med över 1 600 butiker som säljer varor av alla dess slag. Om du inte hinner, eller vill, göra utflykter från Colón under ditt kryssningsstopp här kan du lätt gå vilse bland alla dessa butiker istället under ditt besök. Det kan hända att du behöver en andra resväska för alla dina köp.

null
Utflykt

Flera ruiner från det spanska riket

Cirka en timmes resa med bil nordost om Colón, ligger den lilla staden Portobelo. Denna världsarvslistade stad var en gång i tiden en viktig hamnstad för varor som skulle skickas från USA till Europa, men när man promenerar i staden idag är det svårt att föreställa sig. Staden var ett konstant mål för pirater och idag är det istället ruinerna av staden som är dragplåstret. Här finns bland annat Castillo San Gerónimo, det största fästet som någonsin byggdes i Portobelo, där besökare fortfarande kan besöka kanonerna och kasernerna, och Castillo Santiago de la Gloria, som byggdes och förstördes flera gånger om under de 150 år som den användes.

null

Hittade

Andra destinationer