Ashdod (Jerusalem/Tel Aviv), Israel

Ashdod är en av Israels snabbast växande städer, och porten till Jerusalem.

Ashdod ligger vid Israels Medelhavskust, några mil söder om trendiga Tel Aviv och väster om historiska Jerusalem. Trots att staden är en gammal stad finns idag få spår kvar av det antika och istället är Ashdod en modern, välplanerad och välunderhållen stad med vackra stränder. Den konstgjorda hamnen är landets största och en av de viktigaste, då den är södra Israels enda utlopp till Medelhavet, och här angör frekvent olika kryssningsfartyg.

Ashdods läge gör staden till en utmärkt utgångspunkt för att besöka, inte bara Tel Aviv och Jerusalem, utan även Döda havet och Betlehem. Många rederier väljer att göra ett längre stopp just här för att du som resenär ska hinna besöka de olika platserna ordentligt, och ett tips är att följa med på några av de organiserade utflykterna som rederierna anordnar. Klagomuren och Klippdomen i Jerusalem, och någon av de vackra stränderna i Tel Aviv är givetvis att rekommendera. Bland mycket annat.

Tips på att se och göra!

Sevärdheter

Ett absolut måste

Som hem åt de tre religionerna Kristendom, Islam och Judendom är Jerusalem världens heligaste stad. Staden är fascinerande och vacker med ett otaligt antal sevärdheter och ett dagsbesök här är ett självklart måste när du är i Israel. Bege dig till Jerusalems gamla stadsdel för många av stadens äldsta sevärdheter och heliga platser. Här ligger bland annat Tempelberget, med Klippdomen och Al-Aqsamoskén, Gyllene porten, Klagomuren och Uppståndelsekyrkan. Besök även Olivberget för en magisk utsikt över hela staden, livliga Mahane Yehuda Market för att prova på matkulturen i Israel och kyrkan St. Anne vid mässa för att njuta av en underbar akustik.

null
Utflykt

Stad man gärna återvänder till

Sprudlande Tel Aviv har många namn – "Den vita staden", "Mellanösterns Miami" och "the Big Orange". Staden är Israels coolt avspända glamourhuvudstad som attraherar ett internationellt klientel. Njut av kilometerlånga stränder och en härlig strandpromenad kantad av blått hav och mäktiga skyskrapor, chica restauranger med smaker från världens alla hörn samt ett smått legendariskt nattliv som låter dig dansa loss till tidig morgon. Låna gärna en cykel för att hinna se så mycket som möjligt. På flera håll runtom i staden finns cykelstationer där man kan hyra en cykel i ett par timmar för en dryg hundralapp. En tur till Tel Avivs nyaste matmarknad, trendiga Shuk Hanamal, kan vara ett tips. Köp med färsk frukt, färskpressad juice, ost, nutellaplättar, nötter och oliver och styr upp en liten picknick. Det mesta är organiskt och från lokala producenter.

null
Strandliv

Världens näst mest saltrika sjö

Cirka två timmar med bil från Ashdod, mitt ute i öknen, ligger Döda havet. Sjön, som ligger flera hundra meter under havsnivån och som fått sitt namn för att varken små eller stora djur kan överleva i det salta vattnet, har en salthalt på hela 33% – tio gånger så mycket salt som i vanligt havsvatten. Att bada här är en otroligt speciell upplevelse, då salthalten gör att man flyter som en kork. Passa på att smörja huden med mjukgörande lera från sjön. Vid Döda havets södra del ligger högplatån Masada. Ta linbanan upp till platsen där tusen judar tog sitt liv år 73 e.Kr. för att undgå Romarnas tillfångatagande, och begrunda platsen som idag är en symbol för det judiska motståndet.

null

Hittade

Andra destinationer