Muskat, Oman

Muskat har antika anor och är en av de äldsta städerna i Mellanöstern.

”Arabiens pärla” Oman är en av de äldsta civilisationerna på den Arabiska halvön, med bebyggelse redan 3 000 år f.Kr. Fram till 1960-talet försörjde sig befolkningen som nomadiska djurhållare och på jordbruk, men mycket har hänt sedan Qabous bin Said tog över makten. Lån, oljefyndigheter och sultanens moderniseringsprojekt har skapat en stor ekonomisk tillväxt.

När din kryssning lägger till i sultanatets huvudstad Muskat, befinner du dig omgiven av vackra berg, havet och gyllene öken. Staden är snyggt enhetlig med hus byggda i traditionell vit, arabisk stil, och gästfri – bli inte förvånad om du blir bjuden på en kopp starkt, arabiskt kaffe när du är här. Staden är en av få städer i Oman där kvinnor kan sitta ute och äta på restaurang. Njut av sol och bad, korsa öknen i en jeep och besök en traditionell souk.

Tips på att se och göra!

Kultur

Konst, historia och arkitektur

Lär dig mer om Omans historia från tiden då de första människorna befolkade regionen fram till idag, i det eleganta Nationalmuseet i Gamla stan. Upplev de arkeologiska artefakterna, skeppsmodellerna och konsten. Mitt emot museet ligger det vackra palatset Al Alam, som kanske främst är känt för sina blå guldpelare. Besökare får endast se palatset från utsidan grindarna, men det är ändå väl värt ett besök för att titta på arkitekturen.

null
Mat & Shopping

Kanske en av världens äldsta

Muskats äldsta marknad och en av de mest karaktäristiska soukerna i regionen är spännande Mutrah Souq. Strosa runt i labyrinten av varor och souvenirer som innefattar allt från rökelse, parfymer och guld- och silversmycken till afghanska krigshattar, dekorativa lampor med traditionella mönster och handgjorda plånböcker. Du kommer garanterat finna något fint att köpa med hem. När du är färdig med shoppingen finns givetvis även flera små restauranger som du kan slå dig ned vid en stund.

Traditionella arabiska lampor i olika färger.
Sevärdheter

Ett arkitektoniskt mästerverk

Sultan Qaboos Grand Mosque dominerar stadens stadssiluett och är ett arkitektoniskt mästerverk motsvarande 60 fotbollsplaner. Moskén har plats för 20 000 bedjande och är byggd i typiskt arabisk stil i vit sandsten. Moskén hade tidigare rekordet för världens största ljuskrona och handvävda matta, men ligger numer på andra plats. Den 24 karats guldpläterade ljuskronan, som tog mer än fyra år att slutföra, mäter svindlande 14 meter, väger 8,5 ton och rymmer 600 000 ljusa Swarowskikristaller. Bönemattan å sin sida, som även den tog fyra år att producera, innehåller 1 700 000 000 knop i 28 olika färger och väger galna 21 ton.

null

Hittade

Andra destinationer