Salalah, Oman

Omans näst största stad, Salalah, är en härlig oas med tropisk atmosfär.

Salalah, som ligger i södra Oman vid Arabiska havets kust, är en spännande kontrast till många andra städer på den Arabiska halvön. Här råder monsun mellan juni till september, vilket årligen omvandlar staden till en frodig oas trots dess närhet till öknen. Turister från när och fjärran flockas till staden för att njuta av det behagliga klimatet, när området i övrigt bjuder på ökenhetta.

Tack vare sitt läge mellan Afrika och Asien är Salalah en viktig hamnstad, både för fraktfartyg och kryssningsfartyg, och när din kryssning angör staden är det bara cirka 15 minuters transport till centrum. Spatsera i lundarna av kokosnöts-, papaya- och bananträd som kantar gatorna, ta del av det genuina stadslivet och upptäck landets och stadens spännande kultur och traditioner.

Tips på att se och göra!

Historia

Utforska Frankincence Trail

UNESCO-listade Al Baleed Archaeological Park är en gigantisk arkeologisk utgrävningsplats med ruiner från 1100-talet, belägen cirka 30 minuters bilresa från Salalah. Ruinerna är från gamla hamnstaden Baleed längs Frankincence Trail, som var ett komplext nätverk av sjö- och landvägar som användes för att frakta Frankincence – ett aromatiskt harts från trädet Boswellia frereana eller Boswellia sacra som användes för att göra rökelse och parfym. Handelsvaran, som betingat högre priser än olja och guld, skickades till bland annat Indien i utbyte mot kryddor och just Baleed var en av de viktigaste handelshamnarna i utbytet. Museum of the Land of Frankincense ger en bra bild över Omans olika tidsperioder och här finns en utställning om landets sjöfartshistoria och arv.

null
Aktiviteter

Strandliv, ökensafari och djurskådning

Det finns en hel del aktiviteter att göra i och kring Salalah. Njut vid milsvida stränder, som anses vara de bästa i Oman. Dyk i det klara vattnet som sjuder av marint liv. Åk på en båttur till havs och spana på delfiner och valar. Eller om du heller stannar kvar på land – gör en spännande safaritur i öknen. Om du önskar ta del av det genuina stadslivet är den gamla stadsdelen Al Haffa att rekommendera. Här, nere vid strandkanten, samlas nämligen gärna stadsborna själva över en vattenpipa för att diskutera allt mellan himmel och jord.

null
Stadsliv

Shopping, mat och kultur

En rundtur i Salalah är definitivt värt din tid. Att äta något typiskt arabiskt på någon av marknaderna hör till, liksom ett besök på guldmarknaden i staden där du kan beundra de fantastiska smyckena. Tillsammans med hantverk som keramik och tyger är gamla silversmycken bästa köp, och även rökelse och parfym är populärt att handla med sig hem. På din rundtur får du inte missa heller, att besöka den kända Sultan Qaboos-moskén – ett arkitektoniskt mästerverk i stadens centrum. Moskén har två stora kupoler och två stora minareter, som alla är vita och prydda med gyllene former, medan inredningen består av väggar ristade i unika mönster, stora gröna mattor som täcker golvet och vackra lyktor som skänker ljus.

null

Hittade

Andra destinationer