Valparaiso, Chile

"Stilla havets pärla" Valparaiso är Chiles motsvarighet till Villa Villekulla.

Den livfulla och världsarvslistade staden Valparaiso ligger cirka två timmars bilfärd nordväst om huvudstaden Santiago och är en av Chiles viktigaste hamnstäder, belägen vid Stilla havets kust. Staden vilar på 42 kullar, vilket gett smeknamnet “Lilla San Francisco”, så nästan överallt finns utkikspunkter.

När din kryssning startar eller stannar här – se till att ha gott om tid för att utforska. Staden är en underbar röra av färger, vackra byggnader, bohemiska poeter och gastronomiska guldkorn som du vill hinna upptäcka ordentligt. Här finns dessutom fantastisk Street Art, som är en central del av Valparaisos själ. Även om den inte alltid är lagligt ditmålad är den oftast av riktigt hög kvalitet. Flertalet hissar och bergbanor hjälper dig uppför stadens backar.

Tips på att se och göra!

Kultur

Färgglatt, hisnande och bland Sydamerikas finaste

Gatorna tillhör människorna som bor här och de vågar ta ut svängarna rejält. Valparaiso, “Valpo”, har en arkitektur, musik och ett nattliv som är som rena rama konstverken. Till det läggs den hisnande utsikten från de överväldigande många trapporna i staden. Att strosa runt bland de färgglada husen, vissa i så skarpa färger att det nästan sticker i ögonen, är ett måste och då missar du garanterat inte gatukonsten heller, som är bland Sydamerikas finaste. 

null
Mat & Shopping

Gatumat och genuint chilenskt

Missa inte att prova chilensk gatumat när du är här. Empanadas, piroger med grönsaksfyllning, smörgåsar med falafel, och completo, varmkorv i baguette med avokado, tomat och majonnäs, är alla smakfulla exempel. Chilenska avokador sägs vara störst och godast i världen så unna dig en extra eller två innan du reser vidare. När det kommer till shopping är det genuint chilenskt som gäller. Här finns inga lyxiga köpcentrum eller breda avenyer så lokala marknader med träleksaker, nationaldrycken pisco, tesilar och kläder finns lite överallt i staden. 

null
Utflykt

Ordning och reda i "Havets vingård"

Populära Viña del Mar ligger cirka 1,5 timme från centrum. Staden, som fått sitt namn “Havets vingård” då den ständigt är omgiven av både havet och vinet, är en skarp kontrast till den charmiga röran i Valparaiso. Här är det manikyrerade boulevarder, enorma trädgårdar, vackra palats och en fantastisk, lång sandstrand som möter dig. Inte undra på att staden har fått smeknamnet "the Garden City”. Vill du iväg på en något närmare utflykt är istället naturreservatet Quinta Verde värt ett besök. Den stilla skogen med fina vandringsleder där vackra konstverk står utplacerade i naturen, ligger endast cirka 15 minuter från centrum.

null

Hittade

Andra destinationer