Sitka, Alaska

Sitka anses vara Alaskas vackraste kuststad med sin front mot Stilla havet.

Rustika Sitka ligger på Baranof Islands västkust och är den enda staden i Alaskas vackra Inside Passage, som frontar Stilla havet. När din kryssning stannar här kan du njuta av stadens vackra läge omgiven av majestätiska berg, hav och den vilande vulkanen Mount Edgecumbe, Alaskas kulturella historia samt det vilda djurlivet som är karaktäristiskt för området. 

Precis som i andra städer i Alaska syns det ryska arvet i Sitka, i allt från arkitekturen till kulturen. Här finns bland annat St. Michael´s Cathedral, den första ryska kyrkan som byggdes i Amerika, och Sitka National Historic Park där du kan lära dig mer om de blodiga kamperna mellan Tlingitbefolkningen och ryssarna. Den 18 oktober varje år firas Alaska Day, till minne av dagen då Amerika köpte Alaska från Ryssland. I Sitka hålls då en veckolång festival med ceremonier, utställningar, flyguppvisningar, dans och mycket mer.

Tips på att se & göra!

Mat & Shopping

Lokalt på båda håll

Gillar du fisk och skaldjur är det ett givet val till lunch eller middag här i Sitka. Njut av vildlax, krabba, hälleflundra.. Restauranger såväl som Food Trucks serverar läckerheterna i klassiska rätter eller i mer spännande utförande. Drick gärna en Silver Bay IPA eller en Halibut Point Hefeweizen, från Baranof Island Brewing Company, till. Vill du handla souvenirer är vävda Tlingitkorgar, lokal konst och smycken, samt växtbaserade badprodukter att rekommendera.

null
Natur

Djuriska aktiviteter

Sitka har en hel del att erbjuda för naturälskare. Bland annat kan du njuta av fantastisk vandring i bergen och den frodiga regnskogen Tongass National Forest, och åka på spännande valsafari. På Alaska Raptor Center och Fortress of the Bear kan du lära dig mer om rehabiliteringen av skadade fåglar respektive föräldralösa björnungar. Fortress of the Bear är faktiskt det största reservatet för björnar i hela världen.

null
Historia

Alaskas första huvudstad

Sitkas färgglada förflutna är en unik blandning av inhemsk Tlingitkultur och rysk historia. Det finns hela 22 byggnader och platser i Sitka som visas i National Register of Historic Places, där bland annat lökformade kupoler och guldfärgade kors på den rysk-ortodoxa katedralen är kvarlevor av det ryska arvet. Lär dig mer om hur Sitka blev Alaskas första huvudstad.

null

Hittade

Andra destinationer