Ålesund, Norge

Hamnstaden Ålesund har fjordar, fjäll, skärgård och en unik arkitektur.

Ålesund har av norrmännen själva röstats fram som Norges vackraste by, och staden och dess omgivningar är bland de mest besökta platserna i Norge. Inte minst för att många kryssningar angör hamnen. Här bjuds fisk och skaldjur i världsklass och vidunderlig natur – Ålesund är perfekt utgångspunkt för utflykt till den UNESCO-skyddade Geirangerfjorden. 

Ålesund har en sagolikt söt stadskärna med väldigt vacker arkitektur i jugendstil. Då en förödande brand i början av 1900-talet ödelade nästan alla byggnader utom en, behövde staden byggas upp igen på nytt från grunden och jugend var den populära stilen just då. Med inspiration från Europa ses därför sirliga utsmyckningar, blomsterornament och trinda torn på nästan samtliga byggnader.

Tips på att se och göra!

Aktiviteter

Lite motion på semestern

Ett besök på den centralt belägna bergstoppen Aksla är ett måste. Utsikten från toppen är oförglömlig och bjuder in till att ta fina foton att ta med hem. Det är 418 trappsteg till toppen men belöningen när du väl är uppe är värd ansträngningen.

null
Stadsliv

Glöm inte titta upp

En stadsrundtur i Ålesund är absolut att rekommendera. Rederierna anordnar, eller om du vill upptäcka på egen hand. Glöm inte att rikta blicken uppåt! De rundade tornen, de slingrande linjerna och bladverksornamentiken, som är så typisk för jugendstilen, kommer att fascinera. När det är dags för paus finns ett stort utbud av restauranger, pubar och caféer att välja bland.

null
Kultur

Festivaler och annat

Ålesund är regionens kulturella centrum och ståtar med flera festivaler under året. Några exempel är Ålesund Teaterfestival, Den Norske Matfestivalen och Trandal Country Festival. Här finns även flera intressanta museer. Lär dig om stadens speciella jugendarkitektur på Art Nouveau Centre, se utställningar över stadens fiskenäring på Ålesund Museum i den pittoreska hamnen och besök unika Borgundkaupangen, som har hela 55 hus från vikingatiden.  

null

Hittade

Andra destinationer