Molde, Norge

Kuststaden Molde har en enkel, ren och funktionell efterkrigsarkitektur.

I skydd för de hårda elementen ligger “Rosornas stad” Molde vackert inbäddad i det dramatiska norska fjordlanskapet, med Romsdalsbergen som bakgrund och vid öppningen till Romsdalsfjorden. Andra världskriget gick hårt åt staden och de flesta av de gamla träbyggnaderna som en gång fanns här är borta, men byn är fortfarande charmig och med en härlig atmosfär.

När din kryssning lägger till i Molde har du perfekt utgångspunkt för att upptäcka naturen i området. Molde ligger nämligen mitt mellan turistattraktionerna Romsdalseggen, som erbjuder fantastiska vandringsleder med makalösa utsikter, och de spektakulära vägsträckorna Trollstigen och Atlanterhavsvegen.

Tips på att se och göra!

Aktivitet

Med bilen på vacker utflykt

Molde ligger bra till om du vill uppleva en av Norges mest kända och dramatiska bilvägar – Trollstigen. Den 106 kilometer långa vägsträckan har 11 hårnålskurvor med en lutning på nio procent, som kränger sig upp till Stigrøra på 858 meter över havet där den brantaste biten, Ørnevegen, går från Geiranger till Eidsdal. Förutom att Trollstigen självt är spektakulär, på vissa ställen går vägen in i berget, bjuder en tur här framförallt på en hänförande utsikt över branta klippor, vattenfall, djupa fjordar och bördiga dalar. Vid Ørnesvingen kan du dessutom se ut över UNESCO-listade Geirangerfjorden.

null
Sevärdheter

Panoramautsikt över det norska landskapet

Från utsiktspunkten Varden, på 407 meter över havet, bjuds en spektakulär utsikt över staden, fjordarna, öarna och de inte mindre än 222 delvis snöklädda topparna i Moldepanoramaet – som fått sitt namn just efter panoramautsikten som är här. Promenera upp till utsiktsplatsen via naturstigen från Molde centrum, som tar cirka en timme, eller åk med bil upp. På toppen finns Vardestova där du kan köpa mat och dryck.  

null
Kultur

Rosor, jazz och fotboll

Moldes många frodiga rosenträdgårdar har gett staden det härliga smeknamnet ”Rosornas stad”, men Molde är nog främst känd för sin årliga jazzfestival (och fotboll) som anordnas i juli varje år. Molde Jazz är nämligen Europas äldsta jazzfestival, och Norges största, som lockar folk från Europas alla hörn. Är du inte här just under jazzveckan finns så klart ändå annat att se. Romsdalsmuseet, som presenterar byggnader och interiörer från regionen, och som även har ett eget bibliotek och hembygdsarkiv, kan till exempel vara intressant att besöka. Museet grundades redan år 1912 och är ett av Norges största folkmuseer.

null

Hittade

Andra destinationer