Bergen, Norge

Bergen ligger vackert belägen som port till de berömda fjordarna.

Bergen är Norges näst största stad och med norska mått mätt en stor stad, men med härlig småstadscharm. Bergen lockar fler turister än någonsin förr, inte minst för att flera kryssningar stannar här, och det är inte så konstigt. Här bjuds en perfekt kombination av kultur, historia och spännande stadsliv. Dess läge bland sju berg och fjordar adderar dessutom till naturupplevelsen. 

Enligt legenden grundades Bergen på 1000-talet, vilket gör det till en av Nordens äldsta stadsbildningar, och i området Bryggen finns kvarlämningar och träbyggnader från stadens begynnelse. Besök gärna Hansamuseet, för en glimt av de tyska Hansaarbetarnas levnadsförhållanden under perioden när Bryggen var en av dess viktigaste hamnar utomlands. Det är för övrigt just i Bryggen som det mesta händer, så slå dig ner och njut av folkvimlet.

Tips på att se och göra!

Utflykt

Musiken lever kvar

Strax utanför Bergen hittar du Troldhaugen, där den berömde norske kompositören Edvard Grieg bodde i 22 år. Huset är i dag ett museum och inredningen är Griegs egen, helt oförändrad sedan 1907. Stugan i trädgården där han komponerade står kvar som han lämnade den, och på en klippa vid sjön finns Edvard och Nina Griegs gravplats. 

null
Kultur & Historia

Välbesökta favoriter

På UNESCO:s världsarvslista hittar du Bryggen – den före detta Hansahamnen som idag är ett levande historiskt område i Bergen. Med sina smala och mystiska gränder känns det som att du tar dig tillbaka i tiden när du strosar runt här. Från Bryggen har du utsikt över till det pittoreska och livliga Fisketorget, som är en av Norges mest välbesökta utomhusmarknader. Promenera hit för att njuta av skaldjur eller bara för att uppleva stämningen. 

null
Sevärdheter

En spännande rutt till utsikten

Bergen stoltserar med en av Norges mest kända och besökta turistattraktioner, nämligen Fløibanen som är den enda i sitt slag i Skandinavien. Berget Fløyen reser sig 320 meter över havet och färden uppför fjället med den kända bergbanan, som tar cirka sju minuter, startar mitt i centrum. Från toppen kan du njuta av den vackra utsikten över staden, havet och de kringliggande fjordarna, och kanske äta en bit. Om du tar på dig sköna promenadskor kan du sedan promenera nerför fjället tillbaka. Den lätta 30-minutersvandringen är tydligt skyltad. 

null

Hittade

Andra destinationer