Foto: Ulrich Dajek/Hurtigruten

Honningsvåg, Norge

Den historiska hamnstaden Honningsvåg är Norges nordligaste stad.

Honningsvåg i nordligaste Norge ligger vid en bukt på den sydöstra sidan av ön Magerøya. Staden är porten till Nordkap – Europas nästan nordligaste punkt. Här befinner du dig norr om trädgränsen så landskapet är öppet och spektakulärt, och sträckan mellan Honnigsvåg och Nordkap är särskilt vacker då den går genom Europas enda riktiga polarlandskap.

Hurtigrutens kryssningar angör dagligen Honningsvåg, vid hamnen som ligger centralt, och du kan då ta del av spännande aktiviteter, arktiska matupplevelser och utmärkt shopping. Du kan även uppleva riktigt mäktiga naturfenomen. Fascineras av midnattssolen, det vill säga när det är ljust dygnet runt, under sommarmånaderna eller när staden är försänkt i totalt mörker i cirka två månader under vintern.

Tips på att se och göra!

Aktivitet

Beskåda norrskenet

Den absolut mest populära aktiviteten i Honningsvåg är naturligtvis att besöka Nordkap. Står du ytterst på den 307 meter höga klippan som stupar brant ner i Norra ishavet och blickar ut över havet, är det endast Svalbard som ligger mellan dig och Nordpolen. På platån finns ett kombinerat museum och restaurang där du kan lära dig mer om de tidiga expeditionerna till Nordkap, och du kan även se en panoramafilm som tar dig genom de fyra årstiderna. Glöm inte att ta en bild vid Globmonumentet, som bevis för att du nått Europas slutpunkt. 

null
Sevärdheter

På promenad genom staden

Det finns en hel del sevärdheter att besöka om du önskar utforska Honningsvåg närmare och du kan välja att följa med på Hurtigrutens utflykter eller om du vill upptäcka på egen hand. Det lokala kulturcentret Perleporten Kulturhus och konstgalleriet Once Upon a Dream passar dig som är kulturintresserad. För den historieintresserade kan ett besök i kyrkan, den enda byggnaden som stod kvar i Honningsvåg i slutet av andra världskriget, vara intressant liksom Nordkappmuseet, som visar kustens historia och utvecklingen av turism till Nordkap och Finnmark. Missa inte att besöka Artico Ice Bar heller. Denna bar, som byggs från grunden varje år för att erbjuda det norska vinterlandskapet även under sommaren, är en av de största turistattraktionerna i staden. 

null
Natur

Spana efter Europas minsta

Rakt väster om Nordkap ligger en av världens mest spännande naturreservat, ögruppen Gjesværstappan. Området består av mer än 100 öar och holmar och är Norges nordligaste skärgård. Här finns tre kända fågelöar med hundratusentals sjöfåglar såsom havssulor, skarvar, kryckjor, sillgrisslor, havsörnar och tordmular. Dessutom Nordeuropas största lunnefågelkoloni. Följ med Hurtigruten på en fågelskådarsafari under våren och sommaren och du har chansen att även få se Europas minsta sjöfågel – stormsvalan.

Närbild på lunnefåglar.

Hittade

Andra destinationer