Foto: David Watson/HGR
Foto: David Watson/HGR

Kristiansund, Norge

”Operastaden” Kristiansund är en av Norges mest tätbefolkade städer.

Kristiansund utgörs av fyra huvudöar och ett antal mindre öar, och är en av Norges mest särpräglade städer. Staden är mest känd för klippfisk och för att vara bacalaons hemstad, men även för "Sundbåten". Kryssa mellan öarna med dessa små charmiga passagerarbåtar från 1876, som sägs vara världens äldsta kollektivtrafiksystem, för att upptäcka staden från vattnet.

Din kryssning lägger till i en av Norges finaste naturhamnar, som ligger centralt i staden och omges av färgglada hus i rött, gult och grönt. Trots att stora delar av Kristiansund förstördes under andra världskriget finns gamla delar kvar med byggnader från 1700- och 1800-talet, och det gamla hamnområdet Vågen är centrum för det historiska fiskeläget i Kristiansund.

Tips på att se och göra!

Utflykt

Öde fiskeby ute i havet

Ön Grip, som ligger 14 kilometer nordväst om Kristiansund, är en populär turistattraktion om somrarna tack vare det mycket speciella läget och arkitekturen. Den tidigare fiskebyn ligger öde på ön ute i havet men husen tas väl om hand av tidigare invånare, som nu använder dem som fritidshus. Strosa runt bland de färgglada husen, besök caféet eller bara njut av friska luften och atmosfären. Missa inte att besöka den lilla röda stavkyrkan, som är Norges näst minsta, som står skyddad av husen på öns högsta punkt. Här finns altartavlan från 1515, donerad av den nederländska prinsessan Elisabeth efter att hon räddats till sjöss av norska seglare, och väggmålningar daterade tillbaka till år 1620.

null
Mat

Bacalaon och fishan

Kristiansund är mest känd för klippfisk – torkad, saltad torsk. Fisken är en stor exportprodukt sedan århundraden tillbaka och har gett upphov till maträtten bacalao, en fiskgryta gjord på klippfisk med spanska och portugisiska influenser. De flesta restaurangerna och caféerna i staden serverar rätten och du finner även en annan av Kristiansunds specialiteter i så kallade snack bars runt om i staden, nämligen "fishan" – äkta fish and chips.

Fish and chips med traditionella tillbehör.
Kultur

Festivaler och operor

Kristiansund har ett mycket rikt kulturliv med flera årliga festivaler. Här hålls bland annat den internationella fotofestivalen Nordic Light, som brukar ha flera tunga namn på gästlistan, operafestivalen Operafestukene, Tahiti Festival, den populära Klipfish Festival och Stadsfesten. I staden har även operan en viktig plats, med sina mer än 100 föreställningar per år. Operahuset är det äldsta operahuset i Norge och en av få äldre byggnader i Kristiansunds centrum som överlevde bombningarna under andra världskriget. Då du befinner dig i ”klippfiskhuvudstaden” finns här så klart även ett klippfiskmuseum att besöka, beläget i det gamla hamnområdet Vågen.

null

Hittade

Andra destinationer