Trondheim, Norge

Trondheim bjuder på lokala specialiteter, folkliv och unik shopping.

Den medeltida staden Trondheim är Norges tredje största stad, trots sina endast 193 000 invånare. Till skillnad mot många andra större städer har Trondheim lyckats bevara sin intimitet och charm väl och här finns sevärdheter så långt tillbaka som från Vikingatiden. Staden grundlades faktiskt av självaste vikingakungen Olav Tryggvason, redan år 997.

När din kryssning lägger till i Trondheim kan du upptäcka ett rikt kulturliv med bland annat intressanta museer och spännande utställningar, ett myller av restauranger, spännande butiker på mysiga gator samt Norges nationella helgedom – Nidarosdomen. Katedralen är ett imponerande inslag i stadsbilden, med sin otroliga detaljrikedom och fantastiska konstverk, och ett absolut måste att besöka när du är här.

Tips på att se och göra!

Mat & Shopping

Närproducerat och udda

Trondheim är en populär shoppingstad längs den norska kusten. Stadskärnans mysiga gator har en uppsjö av spännande butiker med varor du inte hittar någon annanstans och framförallt i Trondheims gamla stadsdelar, Bakklandet, bjuds på riktigt udda shoppingfynd. Trondheim är också ett av de ställen i Norge där fokus på närproducerad mat märks allra mest. Här finns ett stort utbud av lokala delikatesser på stadens caféer och restauranger och på pubarna finns ett stort utbud av lokal öl. Om du är här i början av augusti är ett besök vid matfesten Trøndersk att rekommendera.

null
Natur

Perfekt för långa promenader

Strax norr om stadens centrum ligger friluftsområdet Bymarka, som är perfekt för långa promenader eller en joggingtur. Här finns ett helt nätverk med markerade stigar som går kors och tvärs och passerar både rastplatser, utsiktsplatser och stugor där man kan köpa dryck och annat. Du kan ta dig hit med Gråkallbanen, världens nordligaste spårvagn – en 8,8 kilometer lång bana som går främst i stadens ytterstadsmiljö.

null
Sevärdheter

Några av de mest besökta

Trondheim är nog mest känd för den imponerande katedralen Nidarosdomen, Norges nationella helgedom, som byggdes över St. Olavs grav med start redan år 1070. Här finns dock även andra intressanta sevärdheter. Klosterruiner, Norges nationella museum för populärmusik, vackra medeltidshus och ett konstmuseum är bara några av dem. Reser du med Hurtigruten anordnar de olika typer av stadsutflykter där du upptäcker staden med cykel eller med kanot, men även övriga rederier anordnar utflykter i staden. Givetvis går det även bra att utforska på egen hand.

null

Hittade

Andra destinationer