Kirkenes, Norge

Historiska Kirkenes har ryska inslag och är känd som porten till öst. 

I Kirkenes, som ligger bara några kilometer från den ryska gränsen och lika långt österut som St. Petersburg, finns att se och göra under alla årstider. När din kryssning startar eller slutar här kan du till exempel följa med och fånga kungskrabba i Barents hav under sommarhalvåret, eller utforska det arktiska landskapet på en snöskoter under vinterhalvåret och våren. 

Då naturen i och runt Kirkenes skiljer sig från resten av Norge finns här även möjlighet till spännande viltspaning. I kommunen finns brunbjörn, järv, älg, ren och lodjur, och i sällsynta fall observeras även varg. Kirkenes är ingen särskilt livlig stad utan det är just naturupplevelserna som lockar. Förutom djurlivet finns här många växtarter som är sällsynta eller obefintliga i andra delar av landet, och delar av skogen i området härstammar från den sibiriska taigan – världens största sammanhängande skogsområde.

Tips på att se och göra!

Kultur

Ryska influenser och samisk konst

Kirkenes ligger cirka 40 mil norr om polcirkeln, i den allra nordöstra delen av Norge. De flesta av de cirka 7 000 invånarna är av norsk härkomst men det finns även en samisk minoritet, personer med finsk härkomst samt ryska invandrare. Du kommer att lägga märke till de starka banden och de kulturella influenserna från Ryssland då här finns ett ryskt monument, rysk marknad en gång i månaden, utflykter till gränsen samt utställningar från gränsområdet. Även vägskyltarna i Kirkenes är skrivna på både norska och ryska. Vill du veta mer om den samiska kulturen är konstmuseet Savio uppbyggt kring den välkända samiska konstnären John Andreas Savio (1902-1938), med konst som visar bland annat de samiska renskötarna. 

null
Äventyr

Fartfyllda aktiviteter efter säsong

Om du är i Kirkenes under sommaren är fyrhjulssafari genom taigan eller en flodbåtresa till den ryska gränsen spännande aktiviteter att göra. Eller om en härlig vandringstur lockar. Är du här på vintern finns möjligheten att åka hundspann och snöskoter, och att spana på norrsken. Hurtigruten anordnar utflykter eller om du vill upptäcka på egen hand.

Riktig närbild av en husky, med ett blått och ett brunt öga.
Natur

Fiska jättelik kungskrabba i Barents hav

Kungskrabbor, eller stalinkrabba, rysskrabba och kamtjatkakrabba som de även kallas, är riktigt taggiga bjässar som kan väga upp till 10 kilo och ha ett benspann på upp till två meter. Ursprungligen kommer de från norra Stilla havet men under 60-talet planterade sovjetiska forskare ut krabban utanför Murmansk, och sedan dess har den spridit sig i rasande fart både österut och västerut för att nu vara väletablerad i norska vatten. Vissa forskare påstår att den sprider sig med en hastighet på hela 50 kilometer per år utanför Norges kust. Kungskrabban är en av de dyraste skaldjuren på marknaden så följ med Hurtigruten på en oförglömlig fisketur, där belöningen blir en underbar måltid med denna relativt nya delikatess.

null

Hittade

Andra destinationer