Florø, Norge

Hamnstaden Florø, som grundades år 1860, är Norges västligaste stad. 

Charmiga Florø ligger omgiven av underbara skärgårdar i Norges fantastiskt vackra fjordlanskap. Namnet härstammar troligen från flóð, det fornnordiska ordet för (stark) ström och staden låter dig uppleva norsk natur från ett mer aktivt perspektiv. När din kryssning stannar här kan du paddla kajak, följa med på havsfiske och gå på kustvandring.

Florøs huvudnäring var från början fiske och än idag fångas vild lax, sill och makrill för försäljning på världsmarknaden. Numer är dock även fiskodling, serviceverksamhet och handel viktigt för staden och huvudgatan är ett populärt besöksmål just för shoppingens skull. I havet utanför Florø ligger det stora olje- och gasfältet Statfjord, och Florø ligger strategiskt som utgångspunkt för servicen dit.

Tips på att se och göra!

Aktiviteter

Med anknytning till havet

Självklart har många av aktiviteterna i Florø en anknytning till havet. Följ med på roliga fyrsafaris och vackra kustvandringar, eller gör spännande toppvandringar på de många öar som stiger rakt upp ur havet i de fantastiska skärgårdarna. Utsikten är spektakulär.

null
Mat & Shopping

Lämpligt namn efter kusten

Huvudgatan, Strandgata, sträcker sig parallellt med kustlinjen och är ett populärt shoppingstråk. Bland annat finns flera små och charmiga butiker som är perfekta att kika in i om du söker en souvenir att ta med hem. När shoppingen är avklarad finns det gott om restauranger att välja bland för en god lunch eller middag.

null
Kultur

En relativt ny sevärdhet

Kystmuseet i Florø är ett stort område med utställningsbyggnader, natur och gamla hus. På området finns trevliga picknickställen, café och kiosker, samt aktiviteter för barn och vuxna. Utställningarna rör natur och kulturhistoria med båtar och artefakter från kustsamhällen, samt den moderna oljeindustrin. Efter att man i slutet av 1960-talet upptäckte olja i Nordsjön används nämligen Florø som en ”supply base” för offshoreindustrin.

null

Hittade

Andra destinationer