Ilhéus, Brasilien

Staden Ilhéus, på Brasiliens "kakaokust", är historisk och litterär.

Koloniala staden Ilhéus, som ligger där vattendraget Río Cachoeira mynnar ut i Atlanten vid Brasiliens östkust, är kanske främst känd i litterära kretsar. Här utspelar sig nämligen den kände brasilianske författaren Jorge Amados mest kända roman, Gabriela, Cravo e Canela, som gick som TV-novell 2012 i Brasilien.

Kryssningar till staden lägger till i Porto do Malhado, på gångavstånd från centrum, och att promenera i staden kan verkligen rekommenderas. Här syns det portugisiska arvet tydligt i stadens arkitektur och du får inte missa att besöka stadens landmärke, Catedral de São Sebastião på Praça Don Eduardo, som anses vara en av de vackraste kyrkorna i delstaten Bahia.

Tips på att se och göra!

Sevärdheter

Mäktiga byggnader

Kyrkan Igreja Matriz de São Jorge är ett av de viktigaste historiska och arkitektoniska monumenten i Ilhéus. Kyrkan byggdes 1556, vilket gör den till den äldsta kyrkan i staden, även om det mesta av det du ser idag är från 1600-talet. Även katedralen St. Sebastian är ett viktigt monument i Ilhéus, även om det är ur ett mer kulturellt perspektiv. Den 48 meter höga byggnaden, som tog hela 30 år att färdigställa, representerar lokalsamhället och är den viktigaste turistattraktionen.

null
Kultur

Bland sidorna i kände Jorge Amados bok

Om du inte har läst Jorge Amados bok Gabriela, Cravo e Canela lär du bli varse dess innehåll här i Ilhéus. Varannan bar och restaurang, och vartannat hotell, är döpt efter romanen eller en av dess karaktärer. Vill du lära dig mer om författaren ska du besöka vad som en gång var hans hem – den utsmyckade herrgården Museu Casade Cultura Jorge Amado. Här finns även en utställning om kakaoindustrins storhetstid under 1900-talet. Strax innan andra världskriget var Brasilien världens näst största leverantör av kakao och flera kakaobaroner bodde i Ilhéus under denna tid. 

null
Äventyr

Om surfing är för dig

Brasilien består av ett antal delstater och just Ilhéus ligger i delstaten Bahia, som är Brasiliens undangömda smultronställe när det kommer till surfing. Långt från Rios välfyllda stränder finns här nämligen magiska möjligheter att lära sig just det – surfa. Både Tiririca och Hawaisinho är bra surfställen i närheten av Ilhéus där främst Tiririca, som ligger cirka en timme med bil från Ilhéus, är välkänd bland brasilianska surfare. Både lokalbor och turister tar sig hit just för de konsekventa och starka vågorna.

null

Hittade

Andra destinationer