Santa Cruz (Teneriffa, Kanarieöarna), Spanien

Historiska Santa Cruz är Teneriffas huvudstad, belägen på öns östra spets.

Santa Cruz huserar en av Atlantens historiskt sett mest viktiga hamnar. Redan på 1800-talet blev platsen känd eftersom fartyg på väg mot Amerika regelbundet stannade till här, och fortsatt än idag är Santa Cruz ett vanligt stopp för kryssningsfartyg på väg till Karibien. Staden är ingen riktig storstad men den delar ändå huvudstadstiteln på Kanarieöarna med Las Palmas på Gran Canaria.

Staden har flera vackra parker värda ett besök, där den mest kända är den centralt belägna García Sanabria City Park. Värd ett besök är även stadens landmärke – operahuset Auditorio de Tenerife, som ligger precis intill havet. Operahuset har en unik och enastående arkitektur och är en av Spaniens mest spännande byggnader av det nyare slaget. När hungern smyger sig på är ett besök på Michelin-restaurangen Kazan, en av de bästa restaurangerna på Teneriffa, att rekommendera.

Tips på att se och göra!

Kultur

Här vet man hur man partajar

Varje år i februari eller mars förvandlas Santa Cruz till en festande stad. Då hålls nämligen den årliga karnevalen – en av de största karnevalerna i Europa. Folk kommer från hela ön, klär ut sig i färgglada kostymer, deltar i paraden och sjunger och dansar tills solen går upp. Karnevalen är en enorm folkfest där lokala och besökande karnevalsgrupper festar, dansar och går i stora processioner genom staden. Är du här under firandet lär, och bör, du knappast missa festen.

Karnevalen i Santa Cruz på Teneriffa.
Strandliv

Blött som imponerar

Santa Cruz stoltserar med den otroligt imponerande poolanläggningen Parque Maritimo, som ligger precis intill havet vid stadens unika operahus. Anläggningen är designad av den spanska arkitekten och bildkonstnären César Manrique och består av naturliga komponenter som vulkaniska stenar, palmer och vackra växter i kombination med Manriques karaktäristiska vindspel. Här finns flera stora saltvattenspooler, solterrasser, restauranger och en 60 meter lång lavasandstrand. Parque Maritimo har öppet alla dagar på året och är perfekt för en avslappnande och underhållande familjedag.

Vattenparken Parque Maritimo i Santa Cruz på Teneriffa, Spanien.
Shopping

Exklusiva butiker och loppmarknader

Stadens bästa shoppinggata är Calle del Castillo, som ligger mellan Plaza de Espana (Spaniens torg) och Fuente Plaza Weyler. Här hittar man internationella modebutiker, parfymerier och smyckesbutiker, och på sidogatorna finns flera spännande specialbutiker. Lite längre söderut finns två stora shoppingcentra – El Corte Inglés och Centro Comercial El Meridiano. Önskar du lite annorlunda shopping ska du bege dig till marknaden Mercado de Nuestra Senora de Africa. Här finns mer än 300 bodar med allt från färsk frukt, grönsaker och blommor till lokala ostar och nyslaktade getter. Det finns även flera små caféer och på söndagsmorgnar hålls en stor loppmarknad här.

Huvudgatan i Santa Cruz på Teneriffa, Spanien.

Hittade

Andra destinationer