New York, USA

”Staden som aldrig sover” har några av världens mest kända landmärken.

New York City är en stad som knappast går någon förbi. ”The Big Apple” har genom åren haft flera av världens högsta byggnader, staden är världens ledande finansiella centrum, här finns en av världens mest kända statyer (Frihetsgudinnan) och med sina årligen dryga 40 miljoner besökare är New York en av världens mest populära turistmål.

Staden utmärker sig genom sin skyskrapearkitektur, med anledning av de höga markpriserna, och ingen stad har så känd stadssiluett som New York. När din kryssning angör staden finns en rad byggnader du ”måste” se, om du inte redan betat av dem vid ett tidigare besök. Även områden, som China Town och Meatpacking District, upplevelser, som att se en Broadwayshow och spana på kändisar, samt parker, som Central Park och Bryant Park, är ”måsten” att beta av.

Tips på att se och göra!

Shopping

Ett överflöd av alternativ

I princip varje aveny på Manhattan bjuder på shoppingmöjligheter och här hittar du allt du kan tänka dig, från second hand till de lyxigaste modemärkena. Staden är bland annat känd för designers som Calvin Klein, Ralph Lauren, Vera Wang och Donna Karen. Fifth Avenue är den mest kända av alla shoppinggator med mängder av lyxbutiker, varuhus och större modekedjor. Bara ett kvarter därifrån ligger Madison Avenue som är USA:s längsta shoppinggata – totalt en mil lång. Här finns Ralph Lauren, Fendi, Dolce & Gabbana med flera. Även Broadway är fylld med shoppingmöjligheter och den södra delen löper in i shoppingområdet SoHo. Detta område var en gång i tiden konstnärernas New York men idag trängs här spännande småbutiker med lyxmärken.

Gatuskyltar i New York City, USA.
Mat & dryck

Högt och lågt i många avseenden

New York är en mångkulturell stad och det märks inte minst på utbudet av restauranger och barer. Här finns allt från ”hål-i-väggen-hak” på okända bakgator och trendiga caféer, till exklusiva Michelinkrogar och spektakulära barer på skyskrapornas tak. Det öppnar och stänger runt 1 000 krogar varje år i New York så utbudet är minst sagt varierande. Oavsett vilken typ av restaurang du besöker är det viktigt att veta att dricks är en viktig del av lönerna för många New York-bor. Numer lägger vissa restauranger till dricks redan på notan men annars är en bra regel att alltid dricksa minst 15%.

Utanför Brooklyn Diner i New York, USA.
Sightseeing

Staden med många "måsten"

Bland New Yorks mest kända områden och landmärken kan nämnas Frihetsgudinnan på Liberty Island, handelskvarteret Wall Street, FN:s högkvarter på Manhattan, Empire State Building, Central Park med Metropolitan Museum of Art (känt som The Met), Rockefeller Center, Times Square i teaterdistriktet Broadway, Grand Central Terminal, Brooklyn Bridge mellan Manhattan och Brooklyn, Meatpacking District.. Ja, listan kan göras lång. Att se till att ha promenadvänliga skor är ett hett tips.

Frihetsgudinnan i New York, USA.

Hittade

Andra destinationer