Vackra byggnader längs en kanal i Amsterdam, Nederländerna.

Amsterdam, Nederländerna

Mysiga och vänliga Amsterdam är en otroligt populär weekendstad.

Amsterdam är Nederländernas största stad och officiella huvudstad (Haag är Nederländernas faktiska huvudstad då regering, parlament, statsöverhuvud samt alla ambassader har sitt säte där), och en stad som inte liknar någon annan. Modernt blandas med historiskt, cyklister trängs med spårvagnar och stadens (ö)kända tolerans ger ett minst sagt brett nöjesutbud.

Charmiga Amsterdam är en ”liten storstad” med en väldigt speciell prägel – de 400 år gamla kanalerna. Kanalerna är faktiskt fler till antalet här än i Venedig och finns sedan 2010 med på UNESCO:s världsarvslista. Amsterdam anses även vara en av världens mest cykelvänliga städer så upptäck gärna butikerna, de vackra husen, caféerna, museerna, de fartfyllda nattklubbarna och restaurangerna likt lokalborna – med cykel. Det finns att hyra.

Tips på att se och göra!

Kultur

En spektakulär mix

Amsterdam är en väldigt kulturell stad och stolt innehavare av upp till 50 olika museer, så den som vill lära sig något nytt om både europeisk kultur och landet i sig kommer ha fullt upp. På Museumplein, det största torget i centrala Amsterdam, finns flera av de viktigaste museerna samlade - Rijksmuseum med 1600-talskonst från bland andra Rembrandt, Van Gogh-muséet med verk från den nederländske konstnären Vincent van Gogh, stadsmuseet Stadelijk Museum och privata Moco Museum för modern och samtida konst som slog upp portarna 2016. Här finns även konserthuset Concertgebouw som anses som ett av de absolut bästa i världen när det kommer till akustik.

Rijksmuseum vid torget Museumplein i Amsterdam, Nederländerna.
Sightseeing

Vila benen medan du upptäcker

Amsterdam är en av Europas mysigaste huvudstäder med sina kanaler och broar som breder ut sig som en solfjäder i de äldre stadsdelarna. Här finns nästan 1 300 broar och 70 kilometer långa nätverk av kanaler så ett väldigt vackert och skönt sätt att uppleva Amsterdam på är ombord någon av de många turistbåtarna. Den som vill kan trampa runt i kanalerna på egen hand i en trampbåt. Lär dig gärna kanalernas namn och läge, det underlättar för att inte hamna vilse. De viktigaste är Singelgracht, Herengracht, Keizergracht och Prinsengracht.

Kanal fylld med båtar i Amsterdam.
Historia

Ett mycket populärt turistmål

På adressen Prinsengracht 263 i centrala Amsterdam ligger huset där den unga judiska flickan Anne Frank, hennes familj och fyra andra personer gömde sig undan nazisterna under andra världskriget. Dörren till gömstället, ett hemligt rum i bakre delen av byggnaden, var dold bakom en flyttbar bokhylla som var skapad endast för detta syfte. I mer än två år lyckades de hålla sig undan innan gömstället avslöjades den fjärde oktober 1944, och Anne och de andra deporterades till olika koncentrationsläger. Under tiden som gömd skrev Anne Frank dagbok och denna, tillsammans med andra anteckningsböcker, finns idag kvar i huset som är museum sedan 1960.

Dörren till Anne Franks hus i Amsterdam, Nederländerna.

Hittade

Andra destinationer