Hamnstaden IJmuiden i Nederländerna, sedd från ovan.

Ijmuiden (Amsterdam), Nederländerna

Hamnstaden Ijmuiden ses av många som porten till Amsterdam.

Nederländska IJmuiden, ”(floden) IJ:s mynning”, är en hamnstad belägen vid ingången till Nordsjökanalen som förbinder Nordsjön med IJ-bukten. Många anser staden som porten till Amsterdam då slussarna här ger tillgång till huvudstadens hamn även för de stora kryssningsfartygen.

Det finns en hel del att se och göra i IJmuiden, även om staden kanske främst är en utmärkt utgångspunkt för att upptäcka närliggande städer. Många inom 20 minuter med bil från hamnen. Amsterdam ligger endast cirka 20 kilometer bort, detsamma gäller Zandvoort – Nederländernas mest populära strand- och racingdestination. Rederierna erbjuder ofta utflykter till närliggande platser så det är bara att boka in dig på en sådan, om du inte önskar åka iväg på egen hand förstås.

Tips på att se och göra!

Natur

Perfekt för en dagsutflykt

Zuid Kennemerland är en nationalpark som sträcker sig över cirka 38 hektar från Ijmuiden till Zandvoort. Den stora majoriteten av parken består av dynområden och är livsmiljön för otaliga speciella djur och växter. Här finns bland annat 20 olika arter av fjärilar, 100 olika fågelarter, kronhjortar, kaniner och rådjur, samt ett litet antal visenter. Önskar du upptäcka parken finns gott om vandringsleder i olika svårighetsgrad. Den längsta leden, Santpoort-Zuid - IJmuiden beräknas vara 31,2 kilometer lång. Leden med högst stigning är Santpoort-Zuid - Bloemendaal aan Zee med 193 meter total stigning.

Nationalparken Zuid Kennemerland i Nederländerna.
Strandliv

Sololja och motorolja

Cirka 30 minuter med bil från Ijmuiden ligger Zandvoort – Nederländernas mest populära stranddestination. Sola och bada, testa olika aktiviteter som vindsurfing och kitesurfing, eller besök de lokala caféerna, restaurangerna och butikerna i byn. Zandvoort är dock även synonymt med racing. Här ligger nämligen racingbanan Circuit Zandvoort, där Nederländernas Grand Prix i formel 1 kördes trettio gånger från början av 1950-talet till mitten av 1980-talet. I många år användes sedan banan för bland annat formel 3, innan formel 1-kalendern återvände 2021.

Zandvoort Beach i Nederländerna.
Historia

En imponerande syn

Slussarna här i Ijmuiden är en imponerande syn, speciellt när du har turen att se ett stort kryssningsfartyg komma in. Kanalkonstruktionen har gjort det möjligt för fartyg att ta sig ända in i Amsterdam, även om det såklart finns vissa begränsningar. Precis i inloppet till Nordsjökanalen ligger den UNESCO-listade Fort Island, med Ijmuidens fästning från 1800-talet. Om ön är öppen för besökare är den absolut värd ett besök. Historieintresserade kan även besöka Ijmuidens Bunker Museum, en tidigare tysk bunker från andra världskriget, som ligger nära kryssningsterminalen.

Bunker Museum i Ijmuiden, Nederländerna.

Hittade

Andra destinationer