Belfast, Nordirland

Belfast har gått från att vara världens farligaste stad till vänligt turistmål.

Belfast är huvudstad och största stad i Nordirland och har fått sitt iriska namn av floden Farset, som nu huvudsakligen är omledd i rör under stadens gator. Staden är omringad av mjuka, gröna kullar som syns även om du promenerar mitt i centrum, så här känns lite som att vara på landet och i staden på samma gång.

Lokalinvånarna menar att det i Belfast finns massor av ”craic”, vilket är det nordirländska ordet för att ha roligt och umgås. När din kryssning gör ett stopp här kan du titta på arkitektoniska mästerverk, besöka Titanicmuseet, uppleva brittiska traditioner och ta del av stadens sprudlande kulturliv. Här finns gott om mysiga pubar där den irländska pubkulturen med sång, dans och musik välkomnar dig och det dröjer inte innan du blir en i gemenskapen.

Tips på att se och göra!

Historia

Titanicmuseet

Museet Titanic Belfast har blivit utsett till en av Europas bästa sevärdheter och det är lätt att förstå varför. Museet bjuder på en resa genom fartygets dramatiska historia med allt från konst och ritningar till interaktiva utställningar, och du kan till och med uppleva skalenliga modeller av hytterna som fanns ombord på fartyget. Alldeles intill museet kan du kliva ner i torrdockan där fartyget byggdes, eller dricka en öl i hallarna där hon en gång ritades.

null
Kultur

Historiska väggmålningar

Som huvudstad i Nordirland och en del av Storbritannien har staden sedan länge varit plats för motsättningar mellan protestanter och katoliker. Sedan 1997 råder ett fredsavtal som fått våldet att minska drastiskt men i flera delar av staden gör de kända väggmålningarna besökare påminda om historien. Väggmålningstraditionen i Nordirland är drygt 100 år gammal och utgjorde ursprungligen ett sätt att uppmärksamma historiska högtider, men under den blodiga konflikten som började i slutet av 1960-talet blev målningarna ett propagandaverktyg. Målningarna är dessutom ofta minnesmärken över personer från området som dog under konfliktåren.

null
Natur

Känd vidunderlig natur

En timme utanför Belfast, vid Irlands norra kust, är naturen magiskt vacker och där de gröna klipporna möter havet finns bland annat naturfenomenet Giant’s Causeway – ett område bestående av över 40 000 svarta stenformationer från ett underjordiskt vulkanutbrott för omkring 60 miljoner år sedan. Fenomenet omges av flera spännande sägner och på besökscentret på platsen kan du ta del av flera av dem. I området finns också repbron Carrick-a-Rede, som sträcker sig ut över havsklipporna, som även den är ett populärt turistmål. Endast åtta personer får vistas på bron samtidigt och har du köpt biljett ges möjligheten att korsa bron, som går från fastlandet till den lilla ön Carrickarede (därav namnet på bron). Ett "fun fact" är att flera inspelningsplatser från den kända tv-serien Game of Thrones finns just här på Antrimkusten i Nordirland.

null

Hittade

Andra destinationer