Tallinn, Estland

Huvudstaden Tallinn är fylld av medeltidscharm och vänliga människor.

Tallinn är den bäst bevarade medeltidsstaden i norra Europa, och finns naturligtvis med på UNESCO:s berömda världsarvslista. Staden är perfekt att besöka under en kryssning då den är lagom liten och kompakt för att hinna få en god översikt över, på bara några timmar. Här hittar du bland annat kyrkor och livfulla torg, och världens äldsta apotek som fortfarande är i drift. 

I Tallinn finns gott om restauranger och krogar, och nya dyker upp hela tiden. Många ligger i de mysiga gränderna med kullerstensgator i gamla stan men även i de moderna affärskvarteren finns ett rikt utbud. Stadsdelen Kalamaja representerar det kreativa Tallinn. Det gamla industrikvarteret är fyllt av gallerier, designbutiker, caféer och hippa barer och i samma område ligger även marknaden Balti Jaama Turg. Ta dig hit för att provsmaka delikatesser.

Tips på att se och göra!

Mat & Shopping

Inhemska estniska favoriter för smaklökarna

Vill du prova en klassisk estnisk rätt så är pirogen rätt val. De är oftast fyllda med kött-, vitkåls-, ägg- eller morotsfyllning och i staden vimlar det av pirogstånd. Till det kan du passa på att köpa en saku i någon utav de charmiga barerna på det livfulla torget Raekoja Plats. Om du har tid kan ett besök vid Estlands mest kända ölbryggeri, Saku, vara intressant. För den mesta shoppingen kan du besöka gatan Viru och varuhusen Stockmann och Tallinna Kaubamaja.

null
Sevärdheter

Världens äldsta bland 1200-talsbyggnader

Det kullerstensbelagda torget Raekoja Plats har fungerat som en marknadsplats i århundraden, och även idag är det ett kulturellt centrum. Här hittar du bland annat det fascinerande gotiska rådhuset från 1500-talet och det säregna apoteket Reapotek från 1422, som alltså är världens äldsta apotek som fortfarande är i drift. 

null
Kultur

Spännande och kreativt för barnen

I Tallinn hittar du den berömda dockteatern NUKU, med dockor från hela världen, som även huserar ett spännande interaktivt museum. Lär dig om hur dockorna skapas och se hur konstnärerna arbetar i verkstäderna. Om du vågar kan du besöka skräckkammaren för att se de lite mer skrämmande dockorna. Prova dräkter och peruker ur skådespelarnas garderober, hjälp till att bygga scen för föreställningarna, och sist men inte minst – skapa din egen dockpjäs. 

null

Hittade

Andra destinationer