Gdynia (Sopot/Gdansk), Polen

Hamnstaden Gdynia är en av Polens vackrast belägna städer.

Gdynia är en modern stad belägen precis vid havet, med stränder nästan mitt i centrum. Staden är den enda i Polen, och en av få i Europa, med en så lång och lättillgänglig kustlinje och tillsammans med Gdansk och Sopot kallas kuststräckan för "Polens riviera". När din kryssning lägger till här kan du enkelt njuta av sol och bad, tillsammans med god mat och unik shopping.

I Gdynia finns inte särskilt många historiska byggnader men staden erbjuder en mängd kulturella turistattraktioner och fantastiska aktivitetsmöjligheter för naturvänner och vattensportälskare. Närheten till bad- och kurorten Sopot och till en av de största och äldsta städerna i Polen, Gdansk, ger även utmärkta möjligheter till spännande utflykter. Gdansk är en av Östersjöns mest förtjusande hamnstäder, enkel att strosa runt i på egen hand, och för den konst-, kultur- och arkitekturintresserade är ett besök här ett måste.

Tips på att se och göra!

Historia

Minnen från andra världskriget

I både Gdynia och Gdansk finns flera ruiner, minnesmärken och museer som påminner om andra världskrigets hemskheter. I hamnen i Gdynia ligger till exempel två museiskepp som är värda ett besök – den berömda tremastaren Dar Pomorza, som sjösattes 1909, och krigsskeppet ORP Blyskawica, som är polska marinens äldsta fartyg. Inne i Gdansk finns ruiner kvar från de häftiga bombningarna och en liten bit utanför Gdansk kan du besöka Stutthof – ett av de första koncentrationslägrena som byggdes av nazisterna.

null
Strandliv

Polska rivierans svar på St. Tropez

Sopot är den mittersta staden i det så kallade Trestadsområdet (Trojmiasto) som innefattar Gdynia, Sopot och Gdansk, och från att förr ha varit en klassisk kurort har staden utvecklats till ett bad- och nöjesparadis mitt på Polens riviera. Stadens långa, vackra, vita strand, de trendiga restaurangerna och nattklubbarna, det myllrande folklivet och den skönt avslappande stämningen gör nämligen Sopot till ett paradis för alla som vill sola, bada, surfa, festa eller bara koppla av. Bland sevärdheterna finns bland annat Europas längsta träpir Molo, gågatan Monte Cassino med Krzywy Domek, en av Europas mest egendomliga byggnader enligt CNN, samt strandklubben Zatoka Sztuki.

null
Mat & Shopping

Pizza med ketchup och välkänt porslin

Gdansk har ett imponerande restaurangutbud oavsett om du vill äta på lyxkrogar eller om du föredrar enklare varianter. Vad du absolut måste prova när du är här, är pirogen. Kryddigt, sött eller matigt – här finns alla varianter i både traditionella och innovativa variationer. Vill du äta något typiskt polskt "on-the-go" kan du även prova zapiekanka, som är en pizza på längden med alla slags olika fyllningar, där klassikern är med svamp, ost och ketchup. Vad gäller shoppingutbudet i Gdansk har det hänt mycket under de senaste åren då storsatsningar gjorts som lockat många utländska varuhus och butikskedjor att etablera sig i staden. Besök Galeria Baltycka, med över 200 butiker och restauranger, eller Fashion House för riktiga fynd. Vill du köpa porslin i världsklass ska du hålla utkik efter Bolesławieckeramik.

null

Hittade

Andra destinationer