Ajaccio (Korsika), Frankrike

Korsikas huvudstad Ajaccio är Napoleon Bonapartes födelsestad.

Korsika är Medelhavets fjärde största ö och fransmännen själva kallar ön för “Skönhetens ö”. När din kryssning anlöper Ajaccio kommer du snart förstå varför. Förutom stadens fantastiska arkitektur och spännande historia, har Korsika en av Medelhavets häftigaste kuststräckor. Gå på strövtåg längs den palmkantade hamnpromenaden eller genom gamla stans gränder bland pastellfärgade hus.

Tips på att se och göra!

Historia

Napoleon Bonaparte

Ajaccio är främst känd som Napoleons födelsestad och i de centrala delarna av staden blir du ständigt påmind om den franske kejsaren. Här varvas Napoleonstatyer med gator, restauranger och caféer döpta efter stadens store son. På Rue de Letizia hittar du Napoleon Bonapartes födelsehem – Maison Bonaparte. Idag är här ett museum med tidstypiska möbler och ett flertal familjeporträtt, som tar dig på en tidsresa till 1700-talets Ajaccio.

null
Sevärdheter

Katedraler, konst och pastellfärgade hus

De smala, enkelriktade gatorna i Ajaccio gör att staden lämpar sig perfekt för att utforska till fots. Strosa längs den palmkantade hamnpromenaden eller genom gamla stans gränder, kantade av pastellfärgade hus. Ajaccios katedral från 1500-talet är väl värd ett besök. Katedralen är tillägnad stadens skyddshelgon, La Madonuccia, som enligt sägner sägs vara den som räddade ön från digerdöden. Även stadens bästa konstmuseum, Musée de Fesch, som tidigare var Napoleons farbrors hem, är värd ett besök. Här finns bland annat flera målningar som var gåvor från Napoleon.

null
Utflykt

Europas främsta

En utflykt till parken A Cupulatta, som ligger cirka 30 minuter med bil utanför Ajaccio, är en rolig aktivitet för både vuxna och barn. Med över 2 000 sköldpaddor av 130 olika arter, på 2,5 hektar stora ytor, är detta nämligen Europas främsta sköldpaddspark. Här jobbar de anställda för att bevara sköldpaddsarter som håller på att dö ut, samt tar hand om skadade sköldpaddor som farit illa. Parken är öppen sju dagar i veckan, för barn under fem år är inträdet gratis (2019).

null

Hittade

Andra destinationer