Dubrovnik, Kroatien

Dubrovnik, Kroatiens mest kända stad, är ”Adriatiska havets pärla”.

Hamnstaden Dubrovnik ligger vid Kroatiens södra spets, längs en långsmal kustremsa som begränsas av höga berg i öster. Staden har fått sitt namn efter de ekskogar som växte i närheten och som i trakten kallas ”dubrave”.

När din kryssning angör Dubrovnik möts du av en vacker medeltida ringmur, kristallklart hav, mysiga gränder och karismatiska torg. Staden består av en nyare och en äldre del där den äldre delen, Stari Grad, som är inhyst bakom de medeltida stadsmurarna, är den vackra delen medan den nyare delen kanske är mer praktisk än charmig. Just de medeltida miljöerna har lockat till sig filmskapare från hela världen och olika delar av staden syns i megasuccén Game of Thrones och i Star Wars-filmen The Last Jedi. Följ med på en guidad tur till inspelningsplatserna eller leta upp dem på egen hand.

Tips på att se och göra!

Kultur

Kul med fest

Den 300 meter långa, vackert marmorbelagda paradgatan Stradun är den kortaste vägen mellan Dubrovniks öst- och västportar, och det är denna gata som är skådeplatsen för större arrangemang som anordnas i staden. Det mest kända eventet är sommarspelen – den äldsta kulturfestivalen i Kroatien. Från den 10:e juli till den 25:e augusti varje år presenteras ett rikt och levande program med teater, balett, klassisk musik och opera.

Paradgatan Stradun i Dubrovnik, Kroatien.
Sevärdheter

Stadens stenbelagda skönhet

Bästa sättet att inleda ditt besök i Dubrovnik på, är att ta dig upp på ringmuren – denna symbol för staden som är en av de vackraste och starkaste befästningssystemen vid Medelhavet. Muren byggdes mellan 1100- och 1600-talet och är bevarad i sin ursprungliga form. 1 940 meter omringar staden och denna UNESCO-listade stadsmur stoltserar med fort, bastioner, torn och borgar. En promenad längs ringmuren tar en stund men är väl värd besväret. Utsikten över staden och havet är fantastisk.

Del av stadsmuren i Dubrovnik, Kroatien.
Aktiviteter

Stad eller bad

De flesta delarna av Dubrovnik är lättast att utforska till fots och att promenera längs stadens gränder och torg är en upplevelse. Få städer kan skryta med en lika välbevarad och samtidigt levande miljö så Dubrovnik är ett eldorado för den som tycker om att strosa omkring och upptäcka saker allteftersom. Är du intresserad av mat kanske en matvandring innanför stadens murar lockar? Önskar du istället göra en liten utflykt ligger Lokrum, Dubrovnikbornas egen badö, endast en kort båttur bort och båtarna går i skytteltrafik från hamnen. Här kan du utan vidare tillbringa en hel dag, med bad, besök i den botaniska trädgården och kanske en lunch i den gamla klosterruinen.

Mysig, smal gränd i Dubrovnik, Kroatien.

Hittade

Andra destinationer