Venedig, Italien

Venedig lever med sitt vatten, byggd på miljontals ek- och almträpålar.

Mest känd är Venedig för sina många kanaler, broar och trånga gränder - här finns hela 180 kanaler och 450 broar. Biltrafik tillåts inte utan du tar dig fram på de ojämna gatorna och över de många trappbroarna. Eller varför inte åka gondol? Venedig är ofta avresehamn för kryssningar i Medelhavet men de allra största fartygen kan inte lägga till här.  

Tips på att se och göra!

Kultur

Precis som på film

I Venedig finns flera “måsten” att besöka, där den världskända Markusplatsen, Piazza San Marco, som brukar omnämnas som stadens hjärta, är en av dem. I filmer som spelats in här syns ofta duvor i flockar och ja, duvorna finns där i verkligheten också. Att åka gondol är ett annat “måste”. Gondoljärerna är klädda i bandkantade hattar, randiga tröjor och svarta byxor – även det precis som på film.  

null
Mat & Shopping

Du behöver inte gå hungrig

I Venedig finns både dyrt och billigt, äkta vara och kopior, så för den shoppinglystne är det bara att hugga in. När det sedan är dags för middag är det inte långt till närmsta italienska trattoria. Venedig sägs vara den stad i världen som har flest restauranger per capita. Ta god tid på dig så du orkar njuta av alla rätter som är typiska för en italiensk middag; peritivi, antipasti, primi piatti, secondi piatti, dolce och slutligen digestivi.  

null
Historia

Mytomspunnen hopplöshet

Venedig klassades som världsarv 1987 och här finns massor av intressant historia. Ponte dei Sospiri (Suckarnas bro), som ligger bakom Markuskyrkan, är en bro från 1600-talet som fungerade som anslutning mellan ett fängelse och förhörsrum som låg på varsin sida kanalen. Myten säger att bron fick sitt namn då fångarna suckade djupt då de fördes över bron tillbaka till sina celler i fängelset. De förstod att det var sista gången de skulle se dagsljus på länge, eller kanske för resten av livet.  

null

Hittade

Andra destinationer