Vackra byggnader i olika färger i hamnen i Cagliari på Sardinen, Italien.

Cagliari (Sardinien), Italien

Sardiniens okända huvudstad, Cagliari, är en pittoresk pärla.

Cagliari ligger belägen på Sardiniens södra kust, vid Cagliaribukten. Cagliari betyder ”bergig stad” (Kàlaris) och det känns i benen när du går runt. Ta på dig bekväma promenadskor och ge dig ut bland de mysiga gränderna, med anor från flera tusen år tillbaka.

När din kryssning angör hamnen i Cagliari gör den så i Sardiniens största hamn, så inte så konstigt kanske att Italiens bästa fiskmarknad återfinns i staden. Här bjuds även mysiga uteserveringar, ett fantastiskt historiskt centrum, gröna parker, majestätisk arkitektur och långa stränder.

Tips på att se och göra!

Mat & Dryck

En av Europas största

Maten i Cagliari sägs vara den bästa på Sardinien så passa på att frossa i smaskiga pastarätter, italiensk glass, gott vin och lokala specialiteter. Och du får inte missa en aperitivo. Traditionellt är det en drink som serveras före måltiden för att öka aptiten men idag är den ofta ackompanjerad av grissini, ostar, skinkor och bruschetta. Slå dig ner på någon av barerna längs livliga Corso Vittorio Emanuelle II och njut av folkvimlet, eller bege dig till La Paillote, på väg ut mot stranden Cala Fighera, om du önskar en av Cagliaris bästa solnedgångar till din aperitivo. Gör ett besök på Mercato di San Benedetto, en av Europas största stadsmatmarknader, innan du njuter av den där solnedgången, för att inhandla lokalproducerade fårostar, fisk och skaldjur, vinsorterna Cannonau och Vernaccia, pastaprodukter och charkuterier.

Marknaden Mercato di San Benedetto i Cagliari på Sardinien, Italien.
Sightseeing

I piraternas fotspår

Castello är det gamla namnet på Cagliaris stadskärna och man har fortfarande hållit kvar vid den titeln. Det historiska området, som ligger uppe på en kulle, är fullproppat med sevärdheter, butiker och restauranger. Besök den berömda Santa Maria-katedralen, Bastione di Saint Remy, Palazzo Regio och det medeltida tornet San Pancrazio. Det är visserligen en måttlig bergsbestigning att ta sig hit upp från hamnen, men det är värt mödan. Väl uppe strosar du runt på trånga kullerstensgator med små torg, barer och gelaterior med storslagen utsikt över bukten.

Gamla stan i Cagliari på Sardinien, Italien.
Natur

Chockrosa i det vilda

Södra Sardinien är en av Europas bästa platser att skåda vilda flamingos på. Naturparken Parco Naturale Molentargius-saline är en fristad för djurliv, och i synnerhet rosa flamingos. Även Santa Gilla-lagunen, en del av en av Europas viktigaste våtmarker, som ligger precis intill flygplatsen, är ett ställe att skåda de magnifika fåglarna på.

En flock rosa flamingos på Sardinien, Italien.

Hittade

Andra destinationer