Kotor, Montenegro

Vackra Kotor är en liten kuststad i en storslagen omgivning.

Kotorbukten ligger i sydvästra hörnet av Montenegro. Bukten beskrivs ofta som Sydeuropas vackraste fjord med sitt klara, blåa vatten omgiven av branta, grönskande berg och inte helt oväntat har UNESCO utnämnt bukten, som på montenegrinska heter Boka Kotorska, till världsarv. Kotor är en av de tre största städerna vid bukten, tillsammans med Herceg Novi och Tivat.

När din kryssning angör Kotor gör den så allra längst in i Kotorbukten och hamnen ligger i den medeltida stadskärnan, Stari Grad, som är en av de bäst bevarade i Europa och listad som ett UNESCO världsarv. Trots att Kotor är en av de största städerna vid bukten är den ändå en liten stad så den är perfekt att utforska till fots. Upptäck venetianska palats, kyrkor och uteserveringar. Precis bakom staden reser sig bergskedjan Dinariderna och skapar en vy vacker som en tavla.

Tips på att se och göra!

Aktivitet

Den perfekta instagrambilden

Snöra på dig vandringsskorna och gå en tur upp längs stadsmuren på berget. Det är en rätt ansträngande trappa som ska bestigas men utsikten är garanterat värd besväret! En bit upp i höjderna har du en vacker utsikt tillbaka ner över staden och de inre delarna av Kotorbukten, och har du starka ben är det mödan värt att fortsätta ända upp till den högsta punkten. Här uppe ligger ruinerna av fästningen St John’s, eller San Giovanni som lokalbefolkningen kallar den. Gör gärna promenaden på morgonen, för att fånga det bästa ljuset.

Vy över Kotor, Montenegro, uppe från ruinerna av fästningen St John’s.
Utflykt

Glittrande vackert helt naturligt

Gör gärna en dagsutflykt till Blue Cave, Plava Spilja, när din kryssning angör Kotor. Vissa rederier har med en tur dit i sitt utflyktsprogram, ofta i kombination med ett besök på den legendariska ön Our Lady of the Rocks, så följ gärna med på en sådan tur. Naturfenomenet blå grottan har skapats av havets vågor under tusentals år och är en av landets mest populära attraktioner, belägen på halvön Lustica. Grottan är den största av flera grottor på halvön, med en imponerande takhöjd på cirka nio meter. Vattnet är klart, cirka fem meter djupt, vilket är perfekt för simning, snorkling och kajakpaddling.

Blå grottan på halvön Lustica, nära Kotor i Montenegro.
Sightseeing

En världsarvslistad stadsdel

I Kotors gamla stan är det lätt att förflyttas bakåt i tiden när du strosar förbi kyrkor, venetianska palats, klocktorn, torg och rustika stenhus på de trånga kullerstensgatorna. Stadsdelen är omsluten av en 4,5 kilometer lång och hög stadsmur och all biltrafik är förbjuden. Njut av stämningen medan du tar en förfriskning på någon av de många trottoarserveringarna. När mörkret faller lyses muren upp och kastar ett mjukt ljus över staden. Innanför murarna finns det något annorlunda kattmuseet som är fyllt av konstverk och prydnadssaker som hyllar katter, samt bofasta katter. Inträdet är endast 1 Euro så det kan vara ett roligt inslag att besöka.

Klocktornet i Kotor, Montenegro.

Hittade

Andra destinationer