Kralendijk, Bonaire

Kralendijk, på västra Bonaire, är en lugn huvudstad i härliga pastellfärger.

Bonaire, som tillhör Nederländerna som en särskild kommun, är den näst största ön av de tre öarna som utgör ABC-öarna (Aruba, Bonaire, Curacao). Ön har dock minst antal invånare av de tre så här möts du av en lite sömnigt lätt och ledig atmosfär. Ön ligger utanför det karibiska orkanbältet så den är ett säkert resmål att åka till oavsett årstid, och den gästvänliga lokalbefolkningen gör att du gärna återvänder. 

Kralendijk är huvudstad på Bonaire och det är här som din kryssning lägger till. Staden är liten med några få gator som utgör centrum så passagerare kan gå längs strandpromenaden från kryssningshamnen för att nå stadens huvudgator, Kaya Grandi och Kaya Craane. Det nederländska arvet syns tydligt här i Kralendijk och namnet Kralendijk är holländska för korallrev. 

Tips på att se och göra!

Historia

Besök saltpyramiderna

Saltet är en av de största handelsexporterna på Bonaire och har funnits med länge. På södra delen av ön, där salthögarna ligger som stora pyramider, kan du se hur det utvinns. Från början är saltet turkost, för att växla om till rosa och sedan bli vitt när det har torkat. Du kan även besöka något av de många slavhus från 1800-talet som finns kvar. I de här små husen fick slavarna bo under veckorna när de arbetade med saltindustrin.

Saltpyramider på Bonaire.
Natur

Fotografera rosa flamingos

Bonaire har två nationalparker och den som ligger på land hittar du på den norra delen av ön, Washington Slagbaai National Park. Här finns bland annat papegojor, flamingos och reptiler, och just flamingon är landets nationalfågel. Den fina rosa färgen kommer från vad de äter och här på Bonaire får de uppenbarligen i sig den rätta näringen från skaldjur och plankton, för det sägs faktiskt att det finns fler vilda flamingos än det finns människor på Bonaire!

Rosa flamingos i vattenbrynet på Bonaire.
Strandliv

Ett paradis för dykare

Omkring Bonaire löper ett helt unikt korallrev som är en del av Bonaire National Marine Park, med en fantastisk fauna av fiskar och andra havslevande djur. Tillgängligheten och det kristallklara vattnet med upp till 60 meters siktdjup gör faktiskt Bonaire till ett av de tio bästa dykställena i världen! Drygt ett femtiotal dykplatser är namngivna och utmärkta med vägvisning, men du kan dyka i princip varsomhelst där du hittar ett ställe att gå i vattnet. Missa inte trappan “Thousand Steps”, som är en populär dykplats.

Närbild på massor av färgglada fiskar.

Hittade

Andra destinationer